eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nyugdíjemelés: "a bérekhez képest már nem ollónyílás van, hanem szakadék"

Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést és 2021-től a jelenleginél igazságosabb számítást követel a hét nyugdíjas szervezetet tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa.

A nyugdíjemelés jelenlegi számítását tartja az egyik legnagyobb, tagságukat érintő problémának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). Erről Juhász László, a hét nyugdíjasszervezetet tömörítő tanács elnöke beszélt, hozzátéve, hogy közel egy évtizede a Bajnai-kormány megváltoztatta a bérkövető nyugdíjemelés rendszerét.

"Ennek a hivatkozási alapja akkor az volt, hogy egyrészt válság van, másrészt pedig, hogy az IMF-hitel felvételének ez az egyik kitétele. Nos, én úgy tudom – fogalmazott Juhász László –, hogy a válság régen elmúlt, már el is felejtettük, az IMF-et pedig egyenesen kipateroltuk az országból, a hitelt pedig visszafizettük. Akkor

mi indokolja, hogy ezt a nyugdíjasok számára rendkívül hátrányos módszert fenntartjuk majdnem egy évtizede? Erre szerintem nincsen válasz."

Ennek a hatása az, hogy miközben az elmúlt 6-7 évben volt 60 százalék bérfejlesztés, a nyugdíjasok az inflációkövetés miatt 20 százalék emelést kaptak - tette hozzá a NYUSZET elnöke.

Ez további egyenlőtlenséget és problémákat is okoz – folytatta –, mert a nyugdíj az utolsó nettó keresethez igazodik, annak bizonyos százaléka, és miután a bérek dinamikusan nőnek, így az induló nyugdíjak is örvendetesen magasabbak. Vagyis a 4-5 évvel korábban nyugdíjba mentek nyugdíja rendkívül lemarad a friss nyugdíjasokéhoz képest is. Tehát, a nyugdíjas társadalmon belül is feszültséget generál ez a dolog – magyarázta az elnök.

Ha bérkövetés lenne, legalább részben, akkor ez megoldásnak bizonyulna.

Egy tavalyi számítás szerint, ha csak 25 százalékban figyelembe vették volna a bérkiáramlást, pont dupla lett volna a nyugdíjemelés, mint ami megvalósult az elmúlt évben - fejtette ki.

A bérekhez képest már nem ollónyílás van, hanem szakadék - hangsúlyozta Juhász László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×