eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Brüsszelben dől el a MOL sorsa?

A MOL-OMV harcról ír a Financial Times, az üzleti lap szerint a két cég csatája Brüsszelben dőlhet el. A cikk főként az esetleges fúzió következményeit latolgatja.

Magyarország az Európai Bizottsággal találhatja magát szemben amiatt, hogy kitart a MOL védelme mellett - írja elemzésében a Financial Times.

A londoni üzleti napilap írása szerint Brüsszel erős törekvése visszaszorítani a protekcionizmust az EU határain belül, és nem véletlen, hogy az OMV is jelezte: az unióhoz fordul az ügyben.

A társaság elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta a Financial Timesnak: azért tette nyilvánossá átvételi terveit, mert csalódott volt, hogy a MOL elvetette a tárgyalásokat.

Wolfgang Ruttenstorfer ismét azt hangsúlyozta: párbeszédet szeretne kezdeni a magyar vállalattal.

Az OMV javaslatáról részletesen ír a lap. Közös bécsi-budapesti tőzsdei bejegyzést, két felügyelőbizottsági helyet a magyar képviselőknek és emellett huszonöt százalékig terjedő saját részvényt ajánlott fel az osztrák olajcég.

A Financial Times elemzése szerint a fúzió valódi előnye az OMV részére a MOL finomítói és benzinkút-hálózatának megszerzésében rejlik, mivel az olajtermékek iránti kereslet a közép-kelet-európai régióban növekszik, szemben az EU nyugati országaival, ahol stagnál.

A cikk írója nem felejti el megjegyezni az előnyök között azt sem, hogy a két cég egyesülése a Duna-medencei térség egyik legerőteljesebb szereplőjét hozná létre. Az egyesült cég a negyedik legnagyobb finomítói csoport lenne Európában, a töltőállomásokat tekintve pedig a hetedik.

A Financial Times szerint kérdéses az EU jóváhagyása abból a szempontból, hogy megengedhetők-e a magyar kormánynak a MOL védelmére tett erőfeszítései, és abból a szempontból is, hogy az ügylet megfelelne-e az OMV várakozásainak.

Elképzelhető tehát, hogy a csata nem Budapesten és nem is Bécsben, sőt nem is piacon, hanem Brüsszelben és Strasbourgban dől el - fejeződik be a londoni üzleti napilap elemzése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×