eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csalódottak, de elszántak a Svédországba menekült romák

Csalódottak, de elszántak a Svédországban menedékjogot kérő romák, akik közül a többség malmői szálláshelyén azt mondta: semmi esetre sem akarnak visszamenni Magyarországra. Néhányan azonban már érkezésükkor ki se csomagoltak volna a körülmények miatt.

"Odahaza emberszámba sem vettek!"

"Miért érdekeljük ennyire a magyarországiakat? Minket odahaza emberszámba sem vettek! Csak akkor számítottunk valamit, amikor a szavazatainkra volt szükség" - fakadt ki a menekültszálláson egy 40 év körüli férfi.

A neve elhallgatását kérő háromgyermekes pécsi családapa sejti, hogy politikai menedékjogi kérelmét elutasítják, de egy olyan országban nem akarja nevelni a gyerekeit, ahol "folyamatosan gyalázzák és hátrányosan megkülönböztetik azért, mert cigány."

Az MTI-nek nyilatkozó zömével mohácsi és pécsi illetőségű fiatalok és idősek hangsúlyozták: hamisak azok a feltételezések, miszerint pénzért, szervezett keretek között hagyták el Magyarországot.

"Itt csak jobb lehet"

"Szájról szájra jöttek a hírek. Mi is azért hagytuk Magyarországon amink volt, mert a Svédországból, ismerősöktől hozzánk érkezett hírekből azt hittük, itt csak jobb lehet" - fogalmazott egy asszony.

A romák közül vannak olyanok, akiknek "luxus" az itteni kulturált wc, mosdó, étkezés és ingyenes ellátás. Mások viszont csalódottak azért, mert senki nem várta őket a repülőtéren. Bizonytalan, hogy mennyi állami támogatásra számíthatnak, és hogy mennyi ideig tart kérelmük elbírálása - mondta az MTI-nek Balogh Zsolt, a magyarok egyik helyi szószólója, akit a vasárnap érkezettek közül többen a sok tv-szereplése miatt csak "megasztárnak" neveznek.

A 22 éves pécsi szobafestő, Borbély Sándor megmutatta az MTI-nek a 18 éves, várandós feleségével négy nappal ezelőtt kapott közös szobájukat. A három ágyas, külön tágas mellékhelyiséggel ellátott szoba megfelel egy kétcsillagos szálloda kritériumainak.

A pár azzal a szándékkal érkezett, hogy az odahaza munkanélküli férfi egy pécsi származású malmői munkaközvetítőn keresztül mielőbb munkához jusson.

Ám Borbély Sándor mindeddig hiába próbálta őt telefonon elérni. Elmondta: a svéd migrációs hivataltól - ahol "reménytelen helyzetükre" hivatkozva politikai menedékjogot kértek - két nappal érkezésük után jött értük egy busz, ami elvitte a házaspárt egy nem messze lévő város teljesen bebútorozott kertes házába, mondván, a hivatali döntés meghozataláig ott tartózkodhatnak.

"Szellemvidékre" érkeztek

Egy nappal később - a hatóságtól kapott fejenkénti 450 koronából - újra a Park hotelban voltak, mivel nem találták megfelelőnek a kihalt, "szellemvidékhez" hasonlító, magányos környéket. Úgy vélekedtek, hogy még így is sokkal jobb itt, mint Magyarországon, mert - ha bizonytalan időre is, de - legalább "emberként kezelik őket". Megjegyezték: mielőtt el kel menniük, szeretnék megvárni azt, amire a többiek szerint reményük lehet: a svéd hivatal néhány száz, esetleg pár ezer koronás segélyt utal a hatóságtól kapott bankkártyájukra.

A csütörtökön Malmőbe érkezett 40 év körüli Kalányos Tibor az MTI-nek elmondta: "kicsit megbánták, hogy eljöttek Svédországba, mert csalódtak az eddigi tapasztalatokban".

Hozzátette: a bevándorlási hivatalban nekik egyértelműen megmondták, hogy nincs esélyük a beadvány pozitív elbírálására.

Kalányos Tibor rokonaival már a hazatérésre készül, elmondása szerint ahogy a napokban hazautazóknak, úgy nekik is a svédek fizetik majd meg a visszaútra szóló repülőjegyet.

Hétfő reggel a menedékkérelmük elbírálásáig újabb családokat utaztat el a hivatal. A Malmőtől 92 kilométerre lévő Kristianstadba az MTI információja szerint 2-3 családot szállítanak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×