eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A német kormány segélykonvojt indított Kelet-Ukrajnába

A német kormány humanitárius segélyt küld 10 millió euró értékben Ukrajna keleti részére, a több mint száz kamionnal szállított rakomány október közepére éri el a válságövezetet.

A nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztérium hét végi közleménye szerint a közelítő tél miatt egyre szorultabb helyzetbe kerülő lakosság támogatására egyebek mellett aggregátorokat, mobil fűtőberendezéseket, téli ruházatot, takarókat, tábori ágyakat és mobil konyhákat szállítanak Ukrajnába.

A szállítmányt a kijevi kormánnyal egyeztetve állították össze, egy részét Ukrajnában szerzik be. A konvoj a jövő héten kedden éri el a lengyel-ukrán határt. A segély egy részét a tárcavezető, Gerd Mül­ler személyesen adja át október 14-én Harkivban.

A közlemény szerint a minisztérium idén eddig a fejlesztési együttműködésre még a válság előtt betervezett 25,5 millió eurón felül 45 millió euró támogatást nyújtott Ukrajnának a válságövezet infrastruktúrájának helyreállítására és az újjáépítésre, és további 6 millió eurót fordított humanitárius segélyezésre.

Kiemelték, hogy a segélykonvojt a külügyminisztériummal és az érintett német külképviseletekkel közösen szervezték, a katasztrófavédelem (THW) és a német vöröskereszt közreműködésével. A Spiegel Online hírportál viszont azt írta, hogy a THW és a vöröskereszt végül kiszállt a projektből - a két szervezetnek kellett volna a kamionokat biztosítania -, és feszültség alakult ki a külügyminisztérium és a nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködési tárca között, mert a diplomáciai tárca szerint a humanitárius segélyezés az ő hatáskörébe tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×