eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Afgán elnökválasztás - Asraf Gáni nyert az előzetes eredmények szerint

Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter nyerte meg az afgán elnökválasztást a második fordulóban, az előzetes eredmények szerint - hirdette ki hétfőn a választási bizottság.

A közlemény szerint a Világbank egykori munkatársa a szavazatok 56,44 százalékával nyert, míg a vetélytársára, Abdulla Abdullára a választók 43,56 százaléka szavazott.

A bizottság elismerte, hogy történtek bizonyos szabálytalanságok a voksolás során. A mostani eredmények még nem hivatalosak, azokra a tervek szerint július 22-ig kell várni. Az elnökjelölteknek lehetősége van rá, hogy hivatalosan is kifogást emeljenek az előzetes eredmények ellen.

Abdulla egyik munkatársa, kampánycsoportjának egyik vezető tagja hétfő délután leszögezte, hogy nem fogadják el a választás eredményét. A volt külügyminisztert egyelőre nem sikerült elérni, a politikus azonban már egy nappal ezelőtt arra figyelmeztette riválisát, hogy elutasítja az elnökválasztás eredményét, amennyiben nem látja bizonyítottnak a voksolás tisztaságát.

Az eredményhirdetést korábban az állítólagos csalások miatt egyszer már el kellett halasztani.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a csalással való kölcsönös vádaskodások miatt elhúzódó hatalmi harc alakulhat ki az etnikai választóvonalak mentén, és ez veszélyeztetheti Afganisztán történelmének első demokratikus hatalomátadását. Abdulla az ország északi részén élő tádzsik népcsoporthoz tartozik, Gáni viszont a pastukat képviseli.

A választási bizottság becslései szerint a szavazásra jogosult mintegy 12 millió állampolgárból több mint 8 millión járultak az urnákhoz június 14-én, a második fordulóban. Az első fordulót áprilisban tartották.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×