eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csaknem hároméves csúcson a befektetői hangulat az euróövezetben

Harminchárom hónapos csúcsra ért a befektetői hangulat az euróövezetben - derült ki a berlini Sentix gazdaságkutató intézet legfrissebb, hétfőn közölt hangulatindexéből.

A csaknem 900 befektetési szakember hat hónapra előrevetített euróövezeti gazdasági várakozásai alapján összeállított januári mutató 11,9 pontra emelkedett. A piac 9,5 pontot várt.

Ezt megelőzően az index 2011 júliusa óta mínuszban volt - 2013 áprilisában süllyedt a legalacsonyabb értékre, -17,3 pontra -, egészen szeptemberig, amikor 6,5 pontot jelzett a mutató. Novemberben érte el tavalyi csúcspontját 9,3 pontot, decemberben csökkent kissé, 8 pontra.

Az index nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke pedig borúlátó várakozásokat tükröz.

"A befektetői hangulat is azt jelzi, hogy az eurózóna kezdi maga mögött hagyni a válság időszakát" - mondta Sebastian Wanke, a Sentix vezető elemzője. Jótékony hatása van többek között annak, hogy stabilizálódik a munkaerőpiac, és hogy Írország elsőként a mentőövre szoruló euróövezeti tagállamok közül visszatért a piaci finanszírozáshoz - tette hozzá a gazdaságkutató.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×