eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Székelyzászló-ügy: magyar feljelentő?

A székelyföldi Kovászna megye prefektusa azt állítja, magyar feljelentő is akad azok között, akik a székely zászló hivatali kitűzését vagy a magyar nyelvű "községháza" feliratot kifogásolták.

Dumitru Marinescu prefektussal az Erdélyi riport hetilap közölt interjút internetes kiadásában hétfőn. A prefektus elmondta, valamennyi általa indított perben feljelentés alapján járt el. Név szerint is megemlített egy kökösi magyar férfit, aki a gidófalvi magyar nyelvű "községháza" feliratot, és az uzoni községházára kitűzött székely zászlót kifogásolta, és a panaszleveléhez fényképeket is mellékelt.

Dumitru Marinescu precedensértékűnek tekintette a Brassói Táblabíróság ítéletét, amelyben a bíróság jogerősen törvénytelennek nyilvánította a székely zászló kitűzését a középületekre. "Ha rajtam múlna, lehetővé tenném, hogy a közösségek korlátlanul használhassák a szimbólumaikat. Én Háromszéken nőttem fel, jól tudok magyarul, jól ismerem a székely embereket. Szerintem a szimbólumhasználatot egyértelmű módon kellene szabályozni, hogy ne legyenek viták a törvény értelmezésekor. Sokkal fontosabb közös gondjaink vannak nekünk, románoknak és magyaroknak, mint az, hogy a törvény értelmezésén vitatkozzunk" - jelentette ki a prefektus.

A riporternek arra a felvetésére, hogy bukaresti utasításra lép fel a magyar szimbólumok, feliratok ellen, Dumitru Martinescu kitérő választ adott. "Én mandátumom átvételekor letettem egy hivatali esküt. Arra esküdtem, hogy betartom a törvényeket, illetve felügyelek a jogszabályok betartására Kovászna megyében. Ehhez kell tartanom magam" - válaszolta.

A prefektus maga is úgy vélte, a perek keltette etnikai feszültségek nem tesznek jót a román-magyar együttélésnek. "Ezeknek kormányrendelettel, kormányhatározattal véget lehetne vetni. Erre egyébként korábban többször is elhangzott ígéret" - jelentette ki Dumitru Marinescu, a román kormány Kovászna megyei megbízottja.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×