eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nehezményezi Orbán Viktor szavait az osztrák külügyi államtitkár

Sajnálkozásának adott hangot Andreas Lopatka osztrák külügyi államtitkár kedden amiatt, hogy Orbán Viktor egy interjúban arra utalt: az osztrák gazdák többsége nem törvényesen tevékenykedik Magyarországon.

"Rendkívül sajnálatos az osztrák gazdák és földbérlők általánosító elítélése" - fogalmazott közleményében az osztrák államtitkár a Kurier című napilapban kedden megjelent interjúra reagálva.

Orbán Viktor az interjúban azt mondta: kevés külföldi tevékenykedik a mezőgazdaságban Magyarországon. A riporter felvetésére, hogy Ausztria szerint mintegy kétszáz osztrák gazdálkodik az ország területén, a kormányfő úgy vélekedett, ők "valószínűleg mind olyanok, akik törvényellenesen tevékenykednek" Magyarországon. Rámutatott: a magyar törvény azt írja elő, hogy egy évben legkevesebb 185 napig az országban kell tartózkodnia annak, aki gazdálkodni akar. Néhány tucat külföldi, azok, akik az év nagy részében az országban tartózkodnak, nagyon sikeres - mondta a magyar kormányfő. "Ennek örülünk is" - tette hozzá. A gondot azok a külföldiek és magyarok jelentik - jelentette ki -, akik zsebszerződéseket kötöttek.

A miniszterelnök egyúttal leszögezte: érvényes szerződéseket nem lehet utólag semmissé tenni. Arra a felvetésre válaszolt ezzel, miszerint olyanok is felszólítást kaptak az adásvétel érvénytelenítésére, akik jogszerűen vettek földet.

Andreas Lopatka azt írta: a jogszerűen földet szerzett és Magyarországon gazdálkodó osztrákok Magyarország fejlődéséhez is hozzájárulnak. Hozzátette: a külföldön befektető osztrákoknak jogbiztonságra van szükségük. "A mai Európában magától értetődőnek kellene lennie, hogy a jogszerűen megkötött szerződések érvényesek, ahogy azt Orbán miniszterelnök is aláhúzta" - állt a közleményben.

Hozzátette: "nem első alkalommal csorbulnak osztrák vállalkozók érdekei a magyar törvényhozásban". A két ország közti intenzív gazdasági kapcsolatok mindkét országnak előnyösek - hangsúlyozta. Ezzel összefüggésben sajnálatosnak nevezte, hogy "a médián keresztül érkeznek ilyen üzenetek".

Az osztrák közlés szerint Andreas Lopatka ezen a héten megbeszélést folytat a témában Budapesten magyar kollégáival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×