eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Álomnyaralás olcsón: hova éri meg elutazni az idén?

Az Egyiptomban és Tunéziában kezdődött politikai átalakulások kihatnak a gazdaság fontos és jól jövedelmező ágának számító turizmusra is. Olcsóbbak lettek-e az utak Észak-Afrikába, és vajon merjünk-e elindulni?

A Külügyminisztérium változatlanul arra figyelmeztet, hogy aki Egyiptomba utazik, maradjon távol mindenfajta tömegmegmozdulástól és tüntetéstől, mindig tartsa magánál az útlevelét vagy annak másolatát. Kerülendő a rendfenntartó szervek, rendvédelmi eszközök fotózása.

Felhívja a tárca arra is az utazók figyelmét, hogy a gazdasági-megélhetési problémákkal párhuzamosan növekedhet a kisebb bűncselekmények száma. Emelkedhet a szolgáltatások ára, és csökkenhet azok színvonala.

Az sem árt, ha az ember a biztonság kedvéért és a konzuli védelem elősegítése céljából előzetes bejelentkezik a magyar képviseleten.

A külügyi tárca hivatalos oldala Tunéziával kapcsolatban emlékeztet, hogy az országban folytatódik a politikai rendszer átalakítása, ami együtt jár új választások kiírásával, illetve az intézményrendszer átalakításával. Az átmeneti időszakban változatlanul előfordulnak fosztogatások, illetve betörések és rablások.

A bizonytalan közbiztonsági helyzet miatt célszerűnek tartja a tárca elkerülni az ország dél-nyugati régióit (Kasserine, Gafsa, Gabes, Kebili városokat), Tozeur és közvetlen környéke azonban csoportos, szervezett formában látogatható.

Fokozott óvatosságot javasolnak a tunéziai nagyvárosokban (Tunisz, Sfax, Sousse) tartózkodó magyar állampolgároknak, azonban a tengerparti sávban (Hammamet, Monastir) található üdülőhelyek, szállodák továbbra is biztonságosnak tekinthetőek. Itt is indokolt azonban a tömegmegmozdulások, tüntetések, utcai csoportosulások elkerülése.

Kedvezmények, árak

Az utazási irodák ajánlatai közt böngészve meglepően olcsón találhatunk utakat az afrikai országokba. Egy hét négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással már 52-55 ezer forinttól elérhető (igaz, erre fejenként rá kell még számolnunk nagyjából 40 ezer forintot reptéri illetékre és kerozinpótlékra).

Több iroda kínál család csomagokat, ahol a két-háromgyermekes családok már jelentős kedvezményt kapnak, más helyeken az all inclusive szolgáltatás a félpanzióshoz képest már fejenként 10-15 ezer forint ráfizetésért elérhető. Több utazásközvetítőnél a fakultatív programok olcsóbbak.

Ugyanakkor a hasonló adottságokkal rendelkező török tengerpart szállodái telítettebbek az idei szezonban, sok utazó ugyanis előnyben részesíti Törökországot például Egyiptommal, Tunéziával vagy akár Görögországgal szemben.

Az év elején kialakult helyzet jelentősen csökkentette az utazók számát, de kezd magához térni az egyiptomi, tunéziai turizmus, a magyar turisták is visszatérnek az afrikai országokba. Az idei év azonban akkora hátránnyal indult, hogy jó, ha a szállodák a tavalyi bevételi szintet tudják tartani - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Kartago Tourstól.

A szállodák jelentős, 10-30 százalékos kedvezményekkel csábítják vissza a nyaralni vágyókat, ezt az utazási iroda tovább tudja adni ügyfelei részére, így a korábbi évekhez képest egyértelműen olcsóbb a térségbe utazni.

A kiemelt turisztikai célpontokat továbbra is látogatják, a fakultatív programok - bár kevesebb jelentkezővel - Kairóba, Luxorba a korábbi évekhez hasonlóan indulnak. A tunéziai programok is biztonságosnak tekinthetők.

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője néhány napja az MTI-nek elmondta, hogy Egyiptom valamivel jobb helyzetben van, mint Tunézia, mivel történeti emlékei és látnivalói miatt nehezen helyettesíthető más úti célokkal. Tunézia helyett azonban sokan választották például Bulgáriát.

Hozzátette: az egyiptomi szállodai költségek ugyan 25-30 százalékkal csökkentek, ez azonban nem érvényesül maradéktalanul a csomagok áraiban a magas kerozinköltségek miatt, de az utak olcsóbbak az idei szezonban.

Az irodavezető szerint szeptember-novemberben az egyiptomi turistaforgalom újra szárnyalhat, akkor ugyanis nem nagyon lesz versenytársa az észak-afrikai országnak. Tunéziában nehezebben indul a szezon, csak lassabban tud visszaállni az ilyenkor szokásos forgalom. A szakember úgy véli, a tunéziai turisztikai szakemberek kicsit talán későn kezdték az ország idegenforgalmi népszerűsítését. Jó árakkal, jó szolgáltatásokkal azonban lassan visszaállhat a megszokott forgalom.

Érdemes keresni a last minute-et

A spórolós utazóknak érdemes figyelni arra, hogy szinte minden iroda kínál akciós last minute utazásokat, így akár az idei kedvezményes ár még kedvezményesebb is lehet.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett utazási szakemberek szerint sok utazó az utolsó pillanatig kivár, hogy megtalálja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Olyanok is szép számmal vannak, akik számára szinte mindegy, hogy hova utaznak, csak olcsó és megfelelő színvonalú legyen a szállás és az ellátás.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×