eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Autómentes hétvége az Európai Mobilitási Héten

Critical Mass-felvonulást, autómentes hétvégét, alternatív autó show-t és sok más rendezvényt szerveznek a fővárosban és országszerte az Európai Mobilitási Hét alkalmából szeptember 16. és 22. között.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett mobilitási hét célja a környezet- és egészségbarát közlekedési alternatívák népszerűsítse a személygépkocsi-használattal szemben. Az idei rendezvénysorozat - Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! mottóval - kiemelten azokra a káros hatásokra szeretné felhívni a figyelmet, amelyeket a városi közlekedés jelenlegi tendenciái gyakorolnak az emberek egészségére.

A hét folyamán minden nap egy-egy téma köré szerveződik.

Csütörtökön, a közösségi közlekedés napján reggel "eljutási versennyel" indult a mobilitási hét Budapesten: a résztvevők vonattal, metróval, busszal, bringával és autóval próbáltak majd bejutni a legrövidebb idő alatt a belvárosba. Este a Vígszínház mellett kerül sor az őszi Bringázz a Munkába! kampány nyitórendezvényére, egy biciklis utcabálra.

Péntek a gyalogos utcák napja lesz, melyhez újabb láncszem, a Baross utca csatlakozik a belváros sétálóutcarendszeréhez. A kerékpárosklub "kormányzati eljutási versenyt" szervez, és kiderül a Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer - egy várhatóan 2011 nyarán a belvárosban induló ingyenes biciklikölcsönző hálózat - végleges nevére kiírt pályázat eredménye is.

Szombat-vasárnap rendezik meg az autómentes hétvégét, és az azzal egybekötött évadnyitó színházi fesztivált az Andrássy úton. Hétfőn A városi közlekedés alternatívái címmel tartanak szakmai fórumot, míg kedden, az ésszerű autózás napján alternatív autóshow-ra várják az érdeklődőket a Nyugati téri óránál. Végül szerdán országszerte több település is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz.

Szintén az Európai Autómentes Napon kerül sor az immár hagyományos bringás felvonulásra, a Critical Massra. A várhatóan több tízezres nagykörúti felvonulás után a szervezők az Erzsébet téri Gödörnél fórumbeszélgetésre várják a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit.

A mobilitási héten - a budapesti kerületeket külön számolva - összesen 95 magyarországi településen zajlanak majd programok. A budapesti eseményekről a www.mobilitasihetbudapest.hu, a más városokban tartott programokról a www.mobilityweek.eu/cities/participants.php?country=Hungary&id_country=HU internetes címen érhető el részletes információ.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×