eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Növekszik az ellenszenv a nemzetközi hitelminősítő intézetekkel szemben

Egyre rosszabb szemmel nézik Franciaországban a nemzetközi minősítő ügynökségek tevékenységét. A szervezetek Görögország, majd Portugália és Spanyolország leminősítését követően kerültek a közvélemény figyelmének a középpontjába, és a politikusok, illetve a gazdasági elemzők egy része immár nyíltan azt hangoztatja, hogy ezek a cégek mára valójában a spekulánsok előretolt, jól látható bástyáivá váltak.

Az első komoly reakció Michel Barnier, az Európai Unió belső piacaiért felelős francia biztosa részéről érkezett, aki néhány napja egy saját, európai ügynökség létrehozását helyezte kilátásba, úgy vélte ugyanis, hogy a három legnagyobb társaság, a Görögországot elsőként leminősítő Standard & Poor's, valamint a Moody's és az amúgy részben egy francia cég által tulajdonolt Fitch működése nem eléggé átlátható.

Michel Barnier az egyik francia rádiónak nyilatkozva azt mondta: meglepte a görögök adósosztályzatának "brutális" leminősítése, a Nemzetközi Valutaalap francia elnöke, Domininique Strauss-Kahn pedig nemes egyszerűséggel úgy vélte, nem kell hallgatni a minősítő ügynökségekre, a legnagyobb francia szakszervezet elnöke pedig "magánmilíciáknak" nevezte őket.

A pénzpiacokat felügyelő francia szervezet elnöke ennél kissé bőbeszédűbben nyilatkozott, mondván, elvárja az ügynökségektől, hogy ugyanolyan objektivitással viszonyuljanak a szuverén államokhoz, mint az amerikai bankokhoz. "Amint ezt megteszik, azt mondom, rendesen végzik a munkájukat" - tette hozzá Jean-Pierre Jouyet.

A megjegyzés természetesen arra hivatott emlékeztetni, hogy ugyanezek az ügynökségek az utolsó pillanatig teljesen megbízhatónak minősítették azokat az utólag "rothadnak" nevezett amerikai pénzügyi termékeket, amelyek aztán a gazdasági válság kirobbanását előidézték, és ezt a tényt az elemzők zöme azóta is a fejükre olvassa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×