eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk

MSZP-elnökválasztás: Szekeres az élen?

Komoly ellenérzést váltott ki az MSZP vidéki szervezeteiben az, hogy a lemondott pártelnök, akit sokan felelőssé tesznek az elmúlt időszak kudarcaiért, komoly taktikázásba fogott befolyásának átmentésére. Lapinformációk szerint az MSZP megyei elnökei határozottan elutasították Gyurcsány Ferenc javaslatát, hogy Vitányi Ivánt válasszák meg pártelnöknek a hétvégi kongresszuson. Második támogatottja, Lendvai Ildikó nem adott egyértelmű választ, bár azt érzékeltette, hogy inkább a frakcióvezetői poszton dolgozna tovább. A szocialisták budapesti elnöksége szerint Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre egyaránt alkalmas lehet a párt vezetésére. A megyei elnökök korábbi szimpátia-szavazása Szekeres Imrét javasolta a párt élére. A végleges jelöltlista csütörtökön, a választmány ülésén dől el.

A vidéki MSZP szervezetek többségében visszatetszést keltett, hogy miután Gyurcsány Ferenc a hétvégén a párt fórumain és a sajtó nyilvánossága előtt is lemondott a pártelnökségtől, hétfőn kemény utóvédharcba kezdett a történtek visszafordítására.

A keddi megyei elnöki értekezlet - az alig két hónappal az európai parlamenti választások előtt - a kezdeményezést visszavenni próbáló Gyurcsány nagy meglepetésre a 84 éves Vitányi Ivánt javasolta a nehéz feladatok előtt álló szocialista párt elnökének.

A Népszabadság tudósítása szerint ötletét hamar elvetették, éppen azért, mert a jelen helyzetben nem szimbolikus, hanem operatív vezetőre van szüksége a szocialistáknak. Gyurcsány ezek után a jelenlegi frakcióvezetőt szerette volna előtérbe tolni, Lendvai Ildikó azonban nem döntött még arról, hogy elfogadná-e a jelölést, de érzékeltette: szívesebben koncentrálna továbbra is a frakció vezetésére.

A Népszabadság korábban beszámolt arról, az egyik megyei szervezet már a márciusi kongresszus előtt is jelölte Szekeres Imrét és Lendvai Ildikót a posztra. A Népszava információi szerint Szekeres Imrét többen is szívesen látnák a pártelnöki székben. Szocialista források úgy tudják, hogy a megyei pártszervezetek többsége is Szekeres Imre mellett tette le a voksát a szombati értekezleten. Talán ez is indokolhatta, hogy - miként a Népszabadság szocialista forrásokra hivatkozva beszámol - a jelöltjei sikertelenségétől frusztrált Gyurcsány a párt megyei elnökeinek keddi értekezletén személyes támadást intézett Szekeres ellen.

Szekeres maga még nem nyilatkozott arról, hogy többes jelölés esetén Lendvai Ildikóval, vagy Kiss Péterrel szemben elindul-e az MSZP elnöki posztjáért. Megfigyelők szerint azonban meglepő lenne, ha nem vállalná a jelölést, különösen az után, hogy a megyei elnökök szombati szavazása, és a keddi megyei elnöki értekezlet után igen komoly esélye lehet a győzelemre.

Mellette szólhat komoly párt- és kampányszervezési tapasztalata, amire szükség lehet a soron következő választások előtt. A Szekeres győzelmét előre vetítő belső hangulat indokolhatja azt, miért bizonytalan Lendvai Ildikó abban, hogy elinduljon-e a megmérettetésen. Lendvai Ildikónak a frakció élén végzett munkáját ugyanis az MSZP meghatározó politikusainak többség nagyra becsüli, és ezen a poszton kívánja őt látni a jövőben is.

A kongresszus előtt az országos elnökség és a megyei elnökök még tanácskoznak, csütörtökön a választmány ülésezik, összehívja össze a vasárnapi kongresszust, és véglegesíti a jelöltek listáját. A konstruktív bizalmatlansági indítványt a szocialista képviselők a tervek szerint jövő hétfőn nyújtják be a parlamentnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×