eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brüsszel, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Szlovákia akár százezer külföldi munkavállalót is befogadna

A következő két hét áll a szlovák állami szervek rendelkezésére ahhoz, hogy intézkedéscsomagot terjesszenek elő a külföldi munkaerő alkalmazásának további szabályozására – közölte Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, miután a munkáltatók képviselőivel tárgyalt a munkaerőhiány kezeléséről.

Szlovákiában jelenleg olyan méreteket ölt a munkaerőhiány, hogy mindenképp szükséges lerövidíteni a külföldiek alkalmazásával kapcsolatos eljárásokat. Július végén mintegy 60 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ebből csaknem 32 ezren az Európai Unióból.

„Az ez év májusában foganatosított intézkedések ellenére a munkaadók számos törvényhozói gonddal küzdenek” – tájékoztatott a kormányfő. Egyszerűsíteni kell a külföldi munkaerő adminisztrációját Szlovákiában – egyeztek meg a kormány és a munkaadók képviselői.

Peter Pellegrini szerint Szlovákiának egy sor intézkedést kell elfogadnia az ellenőrzött munkaerő-beáramlás elősegítése érdekében. A miniszterelnök egyebek mellett sürgeti, hogy hat hétről akár három hónapra meghosszabbítsák a munkaerő betanításának idejét a munkahelyeken, külföldi munkavállalás esetén ugyanis több idő szükséges a munkahelyi adminisztrációra.

A kormányfő szűkebb teret szabna a munkaközvetítők tevékenységének, akik – mint mondta – jelentős profithoz jutnak. „A hazai roma munkaerő alkalmazásán lendítene, ha az ilyen cégeket jobban motiválnák” – tette hozzá a miniszterelnök.

„Nem fogunk azonban olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek kárt okoznának a szlovákiai munkáltatóknak. Ez azt jelenti, hogy semmiféle szociális dömpinget nem fogunk tolerálni, ahogy azt sem, hogy a cégek a szlovákiai munkavállalók rovására foglalkoztassák a külföldieket. Csakis a hazai munkavállalókéval azonos körülmények között alkalmazhatják őket, és csakis akkor, ha tényleg a munkaerőhiány pótlásáról van szó” – nyomatékosította a kormányfő, és bízik benne, hogy a rövidtávú intézkedéseknek komoly és pozitív hozadéka lesz a szlovák ipar és a munkáltatók számára.

Mario Lelovský, a Munkáltatók Országos Uniójának alelnöke kifejtette, a kormány képviselőivel történt tárgyalás folyamán szó esett arról is, mely tárcák felkészültek és melyek nem azokra a változásokra, amelyek szükségesek lesznek.

A munkaadók jelezték: 100 ezer külföldi munkavállaló is el tudna helyezkedni a szlovák munkapiacon, valamint, hogy gazdasági krízis esetén sem jelentene ez gondot. Mind a kormány, mind a munkaadók úgy látják, a környező országok is rá vannak szorulva a külföldi munkaerőre, ezért kell mihamarabb előnyös feltételeket szabni a szlovák munkapiacon, ám nem a hazai munkavállalók kárára.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×