eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ugyanannyira mérik a Momentumot és a Kétfarkú Kutya Pártot

A kormánypárt előnye stabil.

A Fidesz-KDNP márciusban is magabiztosan vezette a pártversenyt, a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatta a kormánypártokat, a Jobbikkal 11, az MSZP-vel 7 százalék szimpatizál. A baloldali szavazótábort a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta - olvasható a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásában.

A Nézőpont Intézet elemzéséből kiderül, a Fidesz támogatottsága a februári 33 százalék után mindössze hibahatáron belüli elmozdulást jelent.

A teljes népességen belül a Demokratikus Koalícióval (DK) és az LMP-vel 3-3, míg az Együtt-tel, a Párbeszéddel és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal egyaránt 1 százalék szimpatizál. A Kétfarkú Kutya Párt mellett a Momentum Mozgalom is elérte az 1 százalékos mérhetőségi szintet.

Azt írták: a legvalószínűbb listás választási eredményt tekintve a Fidesz-KDNP hét százalékpontos emelkedéssel 53, míg a Jobbik öt százalékpontos csökkenéssel 16 százalékos eredményre számíthatna. Ez alapján a kormánypártok jelenleg jobb listás eredményt érnének el 2014-hez viszonyítva, a Jobbik támogatottsága viszont öt százalékponttal elmarad a 2014-ben megszerzett, és az előző hónapban is mért 21 százalékos belföldi listás eredménytől. Ennek háttere az - ismertette a Nézőpont -, hogy a Fidesz-KDNP-szimpatizánsok aktivitása változatlanul magas, míg a Jobbik-tábor elbizonytalanodott februárhoz képest.

Mint írták, az MSZP legvalószínűbb listás választási eredménye 11, a DK-é 6 százalék, míg ezen a bázison az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok tábora egyaránt 1 százalékos. Az egykori baloldali összefogás pártjaira így együttesen még mindig többen szavaznának, mint a Jobbikra (a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve 20 százalék). Felhívták a figyelmet arra, hogy a baloldali szavazótábort már a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve. Az LMP tábora ebben a körben 6 százalék.

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása március 3-26. között készült kétezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba 2,2 százalék.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×