eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Keményen visszaszólt a külügy Amerikának - a nap hírei

Visszautasítja a magyar külügyi tárca a migránspolitikával összefüggő amerikai kritikákat. Kanyarómegbetegedések miatt teljes zárlatot rendeltek el a makói kórházban. Megdőlt a fővárosi napi melegrekord.

A szabadságjogok, köztük a szólásszabadság és a gyülekezési jog visszaszorulását állapította meg az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentésében. A tárca a Magyarországot érintő részben bírálta a migránsok és menedékkérők kormányzati kezelését, emellett problémának nevezte a kormányzati korrupciót, a növekvő médiakoncentrációt, valamint a civil társadalomra gyakorolt kormányzati nyomást. A külgazdasági és külügyminisztérium úgy reagált: nem alapvető emberi jog, hogy tömegek áthaladnak biztonságos országokon, megszegik a nemzetközi és a nemzeti törvényeket, és kiválasztják, hogy hol akarnak élni. A tárca a korrupcióról szóló állításokat is alaptalannak nevezte.

Kanyaró-megbetegedések miatt teljes zárlatot rendelt el az országos tisztifőorvos a makói kórházban. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szerint az intézmény tíz munkatársánál jelentkeztek kanyaró megbetegedésre utaló tünetek, közülük ötnél már laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést. Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy magyarországi eredetű kanyaró megbetegedés 2002 óta nem fordult elő. A szervezet szerint a romániai kanyarójárvány ismeretében a Romániával határos megyékben be kell oltani azokat az 1969 és 1989 között született egészségügyi dolgozókat, akik csak egy vakcinát kaptak a betegség ellen. A hosszú távú védettségért 1989-től már két védőoltás is elő van írva, először 15 hónapos korban, majd 11 éves korban. Az Országos Epidemiológiai Központ korábban közölte: a magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen.

Minden egyéni választókerületben csak egy baloldali jelölt állítását javasolja a Demokratikus Koalíció elnöke a jövő évi parlamenti választáson. Gyurcsány Ferenc a párt tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: megértették, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló pártlistán indul majd, ezért nincs harag, nincs sértődöttség. A volt miniszterelnök ugyanakkor felelősségének nevezte, hogy képviselje azt a félmillió embert, aki hisz abban, amiről a DK beszél. Gyurcsány Ferencet a kongresszust megelőzően már újraválasztották pártelnökké a DK tagjai egy három hétig tartó pártszavazáson. A mostani tisztújításon párt alelnökeit választották meg.

A Jobbik elnöke szerint a párt ifjúsági tagozatának segítséget, megújulást kell adnia a pártnak. Vona Gábor a Jobbik ifjúsági tagozatának tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: a tagozat jelenlegi erős struktúrája előny és hátrány is egyben. Előnynek nevezte, hogy a tagozattal létrejött egy fórum, szervezet, ahol a hasonlóan gondolkodók, azonos értékrendűek, azonos célért küzdők megtalálhatják egymást. Hátránynak az elkényelmesedést nevezte.

Összesen tizenegy embert választott tagjává a magyar tudományos és művészeti élet képviselői közül az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere szintén megkapta az oklevelet, a vallástudományi szekcióban lett tag.

Huszonhat fiatal képzőművész kapta meg a Derkovits Gyula-ösztöndíjat a Műcsarnokban, ahol kiállítás is nyílt a díjazottak munkáiból. Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondta: a zsűri 130 pályázó közül választotta ki azt a 26 művészt, akik közül 9-en először nyerték el a havi 100 ezer forinttal járó ösztöndíjat.

Megdőlt a fővárosi napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A II. kerületben 19,3 fokig melegedett a levegő. Az eddigi legmagasabb érték korábban 1920-ban illetve 1998-ban 18,9 Celsius-fok volt március 4-én. Az országos csúcs nem dőlt meg, a legmelegebbet 21,2 fokot a Somogy megye déli részén fekvő Babócsán mérték, de ez elmarad a 2001. március 4-én Csávolyon rögzített 21,6 fok-tól.

Új ásványt fedezett fel egy amatőr kutató Rudabányán. A Nemzetközi Ásványtani Társaság által elfogadott új ásványfajnak neve Rudabányait lett. A felfedezés szakmai szenzációnak számít, mivel a világban ismert mintegy ötezer ásványból mindössze kilenc olyan van ezzel az újjal együtt, amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel.

Kiutasította az országból Észak-Korea nagykövetét Malajzia az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam februári meggyilkolásával összefüggésben. A néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. A vizsgálatok szerint az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített idegméreg vezetett a halálához. A mérgező folyadékot egy indonéziai és vietnami nő kente a férfi arcára, ha bűnösnek találják őket, halálbüntetés várhat rájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×