eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

A francia szocialisták szabályozzák a választók szervezett szállítását

A francia Szocialista Párt (PS) választási bizottsága a választók szervezett buszoztatása kapcsán kedden arra kérte a jelölteket, hogy tartsák tiszteletben az erkölcsi szabályokat a dél-franciaországi Marseille-ben a kormánypárt polgármesterjelöltjének előválasztásán.

A párt belső hatósága közleményében arra emlékeztetett, hogy a "választók busszal vagy gépkocsival történő utaztatásának a legszigorúbb pártatlanság mellett kell történnie: az egyik jelölt javára történő megkülönböztető jelzés vagy plakát kitűzése nélkül". A szervezők azt is leszögezik, hogy "a választókra egyéni alapon semmilyen erkölcsi nyomás nem gyakorolható, a szabályoknak megfelelően".

A jövő tavaszi önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében Franciaország második legnagyobb városában vasárnap rendezték meg a szocialisták a polgármesterjelöltjük előválasztásának első fordulóját, amelyben minden baloldali érzelmű helyi lakos részt vehetett. A francia hírtelevíziókban egyes jelöltek szószólói arra panaszkodtak, hogy az egyik jelölt, Samia Ghali szervezetten szállította az északi elővárosokból - amelyeknek egyébként szenátora - az embereket a választóhelyiségekbe.

Ghali a várakozásokkal ellentétben, nagy meglepetésre a szavazatok 25,25 százalékával megnyerte az első fordulót, ami legfőbb ellenfele, Marie-Arlette Carlotti miniszter szerint a szervezett buszoztatásnak köszönhető. A tucatnyi járművön, amelyek egész nap szállították az embereket a szavazóhelyiségekbe, fel volt tüntetve a szenátor neve.

"Megszerveztük a szállítást és vállalom is" - mondta a jelölt a választás napján az I-télé hírtelevízióban. Samia Ghali arra hivatkozott, hogy vasárnap alig van tömegközlekedés Marseille-ben, ezért segíteni akart elsősorban az idős embereknek abban, hogy eljussanak a szavazókörökbe.

A választási bizottság illetékesei vasárnap arra emlékeztettek, hogy a szervezett buszoztatás nem sérti a választási szabályokat, de morálisan kifogásolható. René Stefanini, a választási bizottság vezetője azt is kérte, hogy a jelöltek más hivatalos választásokhoz hasonlóan a választás napján ne kommentálják a voksolást a szavazóhelyiségekben. A marseille-i szocialisták jelöltjei vasárnap ugyanis egész nap bírálták a pártjuk által rendezett előválasztás szervezetlenségét.

A baloldali polgármester-jelöltség a második fordulóban jövő vasárnap Samia Ghali és Patrick Mennucci képviselő között fog eldőlni, aki az első fordulóban a szavazatok 20,65 százalékát nyerte el. A győztes lesz a kihívója Jean-Claude Gaudinnek, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) országosan ismert politikusának, aki 18 éve irányítja Marseille önkormányzatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×