eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk

Észveszejtő gazdagság - a világ legvagyonosabb uralkodói

Idén is összeállította a világ leggazdagabb uralkodóinak listáját a Forbes magazin. Az első helyen idén már nem a brunei szultán, hanem Thaiföld uralkodója áll, aki a leghosszabb ideje trónon ülő monarcha címét is magáénak tudhatja, hiszen 62 éve vette át a hatalmat. A tizenötös listán csupán négy európai szerepel. Az uralkodás továbbra is férfiszakma, csupán két hölgy szerepel a listán.

Idén is összeálíltotta a világ leggazdagabb uralkodóinak listáját a Forbes magazin. A világ leggazdagabb uralkodója a 80 éves Bumibol Aduljadedzs, avagy IX. Rhama, Thaiföld "Nagy" jelzővel illetett királya, aki mellesleg kollégái közül a leghosszabb ideje, 1946 óta ül a trónján (igaz, csak 1950-ben koronázták meg). Földjei közt van 3493 hold Bankok területén, és vannak érdekeltségei a Sziámi Cement nevű vállalatban, valamint a Sziámi Kereskedelmi Bankban is. Vagyona 18,79 milliárd font, azaz 5521 milliárd forint.

A dobogó második fokán az Egyesült Arab Emírségek sejkje, a 60 éves Kalifa bin Zajed Al Nahian áll. Országa adja a világ olajtermelésének tizedét. 156 milliárd forintnyi összeget költött arra, hogy Abu Dhabiból kultúrcentrumot csináljon, ennek egyötöde ment el a Guggenheim Múzeum megépítésére. Vagyona 3626 milliárd forint.

A bronzérmes Szaúd-Arábia királya, Abdullah bin Abdul Aziz, aki 3316 milliárd forintnyi magánvagyon felett rendelkezik. Szaúd-Arábia olajkitermelése naponta egymilliárd dollárt hoz az országnak. Abdullah 2005-ben lépett trónra, tiszteletére egy várost is építettek (neve nemes egyszerűséggel csak Abdullah Király Gazdasági Városa), amelyet a Közel-Kelet új gazdasági központjának szánnak. Vigasztalhatja (ha ez örömteli dolog a számára), hogy korát tekintve a leggazdagabb tizenöt uralkodó közül 84 évével "aranyérmes".

A 62 éves brunei szultán, Haji Hasszanal Bolkiah a negyedik helyre szorult a maga 3156 milliárd forintos kincstárával. Gazdagságát az olaj- és gázmezőknek köszönheti, habár a jelentések szerint Brunei tíz éven belül kifogy ezen ásványkincseiből. Testvére, Dzsefri herceg száműzetésben Londonban él.

Ötödik az világ leggazdagabb uralkodói sorában az 58 éves dubai sejk, Mohammed bin Rasid Al Maktoum, aki 2836 milliárd forintnyi vagyonból gazdálkodhat. Többségi tulajdonos a Dubai Holdingban. A befektetési csoportnak érdekeltségei vannak a HSBC bankban és a Sonyban is. A világ lovassportjának vezető személyisége, az egyesült államokbeli Kentuckyban 3800 holdas farmja van. Állítólag ajánlatott tett a Liverpool FC megvételére is. Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa, így sejkje a második helyen álló Kalifa bin Zajed Al Nahian alattvalója.

Az első európai uralkodó a világversenyben csak a hatodik helyet csípte meg. Õ a (mostanában német adóbotrányokba keveredő) piciny Liechtenstein 63 éves hercege, II. Hans-Adam. Vagyona jócskán lemarad keleti kollégáiéi mögött, "csupán" 786 milliárd forintnyi összeg. Családjának legértékesebb tulajdona az LGT bank. Emellett húszezer hektárnyi földje van Ausztriában, és több 17. században épült bécsi palota is az övé.

Hetedik a katari emír, az 56 éves Hamad bin Kalifa Al Tani sejk, a maga 314 milliárd forintnak megfelelő vagyonával. 1995-ben lépett trónra, majd gyors fejlődési pályára állította hazáját. A Forbes magazin szerint Katarban a legmagasabb az egy főre jutó bevétel a világon.

Marokkó 46 éves királya, VI. Mohammed 236 milliárd forintnak megfelelő magánvagyonból gazdálkodik, több foszfátbányának is a tulajdonosa, és érdekeltségei vannak a mezőgazdaságban és Marokkó legnagyobb részvénytársaságában, az ONA-ban. Így sikerült megszereznie az utolsó "pontszerző" helyezést, a nyolcadik helyet.A második leggazdagabb európai monarcha a kilencedik leggazdagabb a világon. Õ az 50 esztendős II. Albert herceg, Monacóból. Magánvagyona 220 milliárd forintnak felel meg. Természetesen részesedése van a Monte Carlo-i kaszinókban, és van egy régiautó-gyűjteménye is. A világ egyik legkapósabb agglegénye harcos környezetvédő, aki hibrid autót vezet.

Utána jön a tizedik helyen Omán szultánja, a 67 éves Kabusz bin Szaid Al Szaid, aki 173 milliárd forintot költhet arra, amire akar. 1970-ben buktatta meg apját, aki azelőtt hat évig tartotta fogva őt otthonában. Vagyona alapját neki is az olaj adja, jelenleg az ománi turizmusba fektet be.

A tizenegyedik Karim Al Husszein herceg 71 éves, és 157 milliárd forintnak megfelelő összeg boldog tulajdonosa. Ennek egy része annak a 15 millió muzulmánnak az önkéntes tizedbefizetéseiből származik, akiknek ő a vallási vezetője. Pénzét harmadik világbeli fejlesztésekbe fekteti.

Az első nő, II. Erzsében angol királynő a tizenkettedik helyen áll. 82 éves, és 102 milliárd forintnyi fontból költekezhet. Vannak befektetései és ingatlanai. Néha vagyonához számolják a királyi palotát és a koronázási ékszereket is, habár azok a szuverén állam elidegeníthetetlen részei. Örökölte nagyapja, V. György bélyeggyűjteményét is .

Szabah Al Ahmad Al Dzsaber Asz Szabah sejk, Kuvait emírje a tizenharmadik a sorban. 79 éves, 78 milliárd forint felett rendelkezik. Vagyona a részére fizetendő illetéken alapszik.

Tizennegyedik Hollandia 70 éves királynője, Beatrix Wilhelmina Armgard, a maga 47 milliárd forintnyi eurójával.

A tizenötös listát a dél-afrikai Szváziföld 40 éves királya, III. Mszvati zárja a maga majd 30 milliárd forintos vagyonával. Afrika utolsó abszolút uralkodója 393 millió forintot költött Szváziföld függetlensége negyvenedik évfordulójának megünneplésére, ami egyben a saját negyvenedik születésnapja is. Az uralkodónak 13 felesége van.

A Forbes magazin listájának legnagyobb meglepetése, hogy Thaiföld uralkodója vette át a vezetést, és a korábbi "aranyérmes" brunei szultán, aki egykor a világ leggazdagabbjának címéért is versengett Bill Gates-el, csak a negyedik lett.

Szváziföldön túl Brunei és Omán vezetői abszolút uralkodók a fölsoroltak közül, a többi ország hivatalosan alkotmányos monarchia.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×