eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Galambos Ádám, a G-Adam kiadó (j) és Szalontai Attila, az Elektro Press Stúdió képviselője demonstrál az Alexandra Nyugati téri könyvesházánál 2017. február 17-én. Az Alexandra könyvesboltokat 2014-ig üzemeltető Pécsi Direkt Kft. ellen a Fővárosi Törvényszék 2015. március végén rendelt el - jelenleg is zajló - felszámolási eljárást. Több mint 9 milliárd forintot követel 102 hitelező a Pécsi Direkt Kft.-től.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Négy éve nyomoznak az Alexandra ügyében, sok könyvkiadó még mindig fut a pénze után

Több ügyben is nyomoz a rendőrség és a NAV 2015 óta, de gyanúsítottat csak egyben hallgattak ki.

A négy éve bezárt Alexandra-könyvesboltokat ellátó és működtető cégekkel kapcsolatban évek óta nyomoz a budapesti és a kecskeméti rendőrség, valamint a NAV. Eddig csak egy ügyben került sor gyanúsítotti kihallgatásra – írja a Napi.hu.

A károsultak képviseletében a harminc kisebb kiadót tömörítő Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnöke, Galambos Ádám 2020 decemberében nyílt levelet tett közzé Polt Péter legfőbb ügyésznek címezve, amelyben azt tudakolta, hogyan lehetséges, hogy négy évvel az Alexandra könyvkereskedő összeomlása után a nyomozóhatóságoknak még nem sikerült bíróság elé vinni a több feljelentés alapján indult ügyet.

Több tucatnyi kiadó szenvedett el jelentős veszteségeket a ki nem fizetett könyvei miatt

– írta Galambos. Az MKÉSZ több tagja is feljelentést tett 2017-ben, és tanúként is kihallgatták őket. Galambos arra vár választ levelében, hogy mi az oka a nyomozás elhúzódásának, van-e gyanúsított és mikor várható a nyomozás befejezése.

A többmilliárdos tartozással bedőlt Alexandra könyvkereskedelmi hálózattal kapcsolatban az elmúlt öt és fél évben adóhivatali, ügyészségi és rendőrségi nyomozások indultak, de a vádemelésig még nem jutottak el, és mindössze egy ügyben került sor gyanúsítotti kihallgatásra – tudta meg a lap a nyomozóhatóságtól. A még zajló eljárásról nem adtak további tájékoztatást, mert "adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra".

A Fővárosi Főügyészség azt közölte még 2017-ben, hogy csődbűncselekmény miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága 2015 áprilisa óta nyomozást folytat az Alexandra-hálózatot felépítő cég, a 2015 márciusa óta felszámolás alatt lévő Pécsi Direkt Kft. és több kapcsolt vállalkozása, így a 2014-től a nagykereskedelmi tevékenységet továbbvivő Könyvbazár Kft. és a kiskereskedő Rainbow Üzletlánc Kft. érintettségével.

A Pécsi Direkttel szemben mintegy száz hitelező kilencmilliárd forintos követelését vette nyilvántartásba a cég kijelölt felszámolója, a Kvantál Kft. A felszámoló korábbi megállapítása szerint

az Alexandra vagyonát "átjátszották" új cégekbe.

"Törvénytelen módon kimenekítették a vagyont a csődközelbe jutott könyvesbolti és könyvkereskedelmi hálózatból, úgy, hogy a beragadt hitelezők kielégítésére semmilyen érdemi eszköz nem maradt" – idézte a portál a felszámoló közleményét 2017-ből.

Az Alexandrával kapcsolatban sikkasztás és csalás gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós- és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat nyomozást. Az ügyben több tanút kihallgattak, de gyanúsítotti kihallgatás nem történt – közölte most a BRFK.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészségen ügyvédi visszaélés bűntette miatt van folyamatban nyomozás, amelyről az eljárás érdekeire figyelemmel jelenleg nem adható további tájékoztatás – közölte Rab Ferenc Levente, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

Az Alexandra-cégekkel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomoz, két ügyben: a jogosulatlan pénzügyi tevékenység és sikkasztás miatt indult ügy felderítési szakaszban van, a közokirat-hamisítás bűntette miatt indult ügyben a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatóságának munkatársai egy férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A megyei rendőrség a folyamatban lévő nyomozásról, a megszokottnak megfelelően, nem adott további tájékoztatást.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×