eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Teknősből készült krém készült a Balaton partján

A páncélos élőlényből készült pástétomnak nagy hagyományai lehetnek Keszthelyen - vagyis inkább lehettek.

Már száz éve elérhető volt minden ételalapanyag a Balatonnál, amely Európa-szerte hozzáférhető volt. A Likebalaton.hu terjedelmes összeállítást közölt a palettáról, amelyre már önmagában az ráirányítja a figyelmet, hogy Keszthelyen már a XX. század elején kapható volt nemzetközi szakácskönyv, amelyeket ráadásul nők írtak, holott ez nem annyira volna kézenfekvő a kort tekintve.

A szakácskönyvek receptjeit és illusztrációit nézve egyértelmű, hogy ma is elkészíthető ételkülönlegességekre vágyhattak anno, bár egy teknősbéka-pástétom ma már ütközne némi akadályba.

A legnépszerűbb szakácskönyveket akkor a "Terézek" írták, Rézi néni, vagyis Doletskó Teréz, valamint Kovács Teréz és Szekula Teréz.

Az úri konyhákon persze nem volt szükség szakácskönyvekre, de a polgári családokban nagy volt a háziasszonyok vágya arra, hogy útmutatók alapján tökéletesítsék, színesítsék konyhai tudományukat.

A magyar recepteken kívül a bécsi és a francia konyha is felvonul a hasábokon; volt olyan szakácskönyv, amely 35 év alatt 30 kiadást is megért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×