eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A járvány második, őszi hullámára számít a miniszterelnök - a nap hírei

Magyarországon 323-ra, világszerte 234 ezerre nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma. Az Európai Központi Bank szerint az eurozóna gazdasági teljesítménye 2022 végére érheti el a krízis előtti szintet.

A miniszterelnök szerint a koronavírus járványnak lesz egy második hulláma. Orbán Viktor a Kossuth rádióban közölte: a szakemberek többségétől úgy tudja, október-november környékén ismét megnövekedhet a fertőzöttek száma, de arról vita van, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, mint az első szakaszban. Hangsúlyozta: kialakultak a védekezés módszerei, időt nyertek, az egészségügy felkészült a legrosszabb helyzetre. Orbán Viktor megismételte: a válságkezelés három alappillére az álláskeresési támogatás, az átképzési segély és a közmunkaprogram.

Magyarországon 323-ra nőtt a koronavírus járvány halálos áldozatainak száma – erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján közölte: újabb 11 krónikus beteg halt meg. A fertőzést már 2863 embernél azonosították, 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 609-en meggyógyultak.

Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban használják azt a koronavírus-tesztet, amely 99,5 százalékos pontossággal kimutatja a lezajlott Covid-19 betegséget. Bedros Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes közölte: a két különböző Magyarországra nagy tételben beszállított koronavírus gyorsteszt a ténylegesen pozitív esetek mindössze 30 százalékát mutatta ki.

Eddig több mint 500 vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a program könnyítéseivel még szélesebb kör számára vált elérhetővé a támogatás.

A moratórium ellenére a lakosság 40 százaléka és a vállalkozások 30 százaléka továbbra is fizeti a hiteleit – közölte a pénzügyekért felelős államtitkár. Gion Gábor az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: most sokkal erősebb a lakosság és a vállalkozások pénzügyi helyzete, mint a 2008-as válság idején volt.

Online petíciót indít az MSZP a járvány elleni védelmi csomagjáról - erősítette meg a párt alelnöke. Komjáthi Imre az indítványok között említette, hogy a munkakeresési járadékot 9 hónapig lehessen igényelni, legkisebb összege pedig nettó 100 ezer forint legyen. Az MSZP az alacsony nyugdíjúaknak azonnali 20 ezer forintos támogatást sürget a nyugdíjprémium előrehozása mellett. A szocialisták szorgalmazzák a tömeges koronavírus-tesztek elindítását is.

Csehországban már országos szinten működik az úgynevezett intelligens karantén. A rendszer lényege, hogy a közegészségügyi hatóságok a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttnél mobiltelefonja és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján minél gyorsabban kinyomozzák, hogy a korábbi öt napban kivel találkozott.

Világszerte elérte a 234 ezret a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 187 országban már 3 millió 276 ezer embernél igazolták a kórokozót. A legtöbben, 63 ezren az Egyesült Államokban haltak meg. Európában a legtöbb elhunyt, 28 ezer, Olaszországban van, de Nagy-Britanniában is megközelítette a 27 ezret az áldozatok száma.

Az Európai Központi Bank előrejelzése szerint az eurozóna gazdasági teljesítménye a koronavírus járvány miatti visszaesést követően 2022 végére érheti el a válság előtti szintet. Az EKB legrosszabb forgatókönyve alapján 12 százalékkal eshet vissza az idén a közös uniós pénzt használó országcsoport bruttó hazai terméke.

Több jogot és emberibb életet kell adni a munkásoknak – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció elnöke május 1-jei beszédében. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a járvány miatt először a fizikai munkásokat bocsátották el, azok a legkiszolgáltatottabbak, akik leginkább segítenek abban, hogy a hétköznapok élhetőek legyenek.

Munkalehetőséget, de méltóságteljes munkavégzést és nem rabszolgamunkát szorgalmazott mindenki számára Ferenc pápa. A katolikus egyházfő május 1-jén, munkás Szent József egyházi ünnepnapján felemelte szavát azokért, akiktől elvették a munka szabadságát, akik a túlélésért dolgoznak, kényszermunkát végeznek, igazságtalan körülmények között, rosszul vannak fizetve.

A hétfőtől érvényes járványügyi szabályok alapján a megyés püspökök döntenek a nyilvános szertartásokról – jelentette be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A testület közleménye hangsúlyozza: Budapesten továbbra sem tartanak szentmiséket. Péntek estére megérkeztek az első megyei közlemények is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×