eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Párbeszéd parlamenti képviselői, balról jobbra: Burány Sándor, Tordai Bence, Kocsis-Cake Olivio és Szabó Tímea, a párt társelnöke, frakcióvezető az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. Az ülést az ellenzéki pártok, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték, amelynek tervezett napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel. Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Hammer Ferenc: a nyilvánosság kritikája, ha egy politikus streambe kezd

Egyre gyakoribbak a televíziós és internetes híradásokban az olyan jelenetek, amikor politikusok mobiltelefonos kamerával a kezükben hajtanak végre akciókat. A szakember szerint azonban szó sincs új jelenségről, a módszer ősét már a XIX. században alkalmazták.

Más környezetben és eszközökkel, de mindig is kihasználták a politikusok azt, hogy másképpen juthatnak el bizonyos helyekre, mint egy átlagember - mondta az InfoRádiónak Hammer Ferenc, az ELTE Média Tanszékének egyetemi oktatója.

"Csak mondok egy különösnek tűnő példát: az angol alsóházban a XIX. században nem volt szabad jegyzetelni. Azért, hogy az újságírók tudhassák, mi zajlik a parlamentben, beküldtek jó emlékezőtehetséggel bíró memóriabajnokokat, akik aztán kijöttek, és betű szerint elmondták, miről van szó".

A nyilvánosság tájékoztatása érdekében tehát mindig is voltak szabályok, amiket persze mindig igyekeztek átlépni.

"Ez mindig egyfajta kritikája volt a nyilvánosságnak, illetve politikai rendszernek, amiben éppen voltak"

- tette hozzá a szakember.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője (elöl) frakciótársaival, Tordai Bencével (b) és Kocsis-Cake Olivióval esküt olvas fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. Az ülést az ellenzéki pártok, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték, amelynek napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel. Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés.
MTI/Koszticsák Szilárd
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője (elöl) frakciótársaival, Tordai Bencével (b) és Kocsis-Cake Olivióval esküt olvas fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. Az ülést az ellenzéki pártok, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték, amelynek napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel. Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Akkor, amikor egy politikus vagy egy blogger elkezd egyszemélyes tévéhíradóként működni azzal, hogy streamre állítja a telefonját, Hammer Ferenc szerint

nincs kiszolgáltatva, nincs rászorulva a tévétársaság figyelmére, jóindulatára, és ez különösen a politikusok esetében fontos,

akik úgy akarják láttatni a történéseket, ahogy velük megesik. Akkor viszont, "ha nem egy blogger, hanem a törvényhozás tagja lép a nyilvánosság elé, annak súlya van" - húzta alá a médiaszociológus.

Mint megjegyezte,

a pillanat megismételhetetlenségének mindig van egyfajta aurája.

Azt is elmondta, hogy az "öndokumentációt" lehet amatőr módon és profin is csinálni. Még a politikus hitelességéhez sincs feltétlenül köze annak, hogy tud-e egy élő streamet készíteni egy eseményről vagy sem, ilyenkor a politikusi és az operatőri minőség összecsúszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×