eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Teljesen kiűzték a kurdok a szélsőségeseket Kobaniból

Teljesen kiűzték a kurd harcosok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyvereseit a török-szíriai határvárosból, Kobaniból, súlyos vereséget mérve ezzel a várost több mint négy hónapja ostromló dzsihadistákra - számolt be erről hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A legerősebb helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) elkergette az IÁ utolsó csapatait az arabul Ain-el-Arabként is ismert, többségében kurdok lakta városból, és szinte teljesen ellenőrzése alá vette a települést - pontosította az OSDH. Idrisz Nasszan, a Kobaniban harcoló kurd erők szóvivője a dpa német hírügynökségnek megerősítette az információt, és hozzátette: "ez minden kurd győzelme".

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója arról számolt be, hogy a városban megszűntek a harcok, és a dzsihadisták kiszorultak Kobani peremterületeire. A kurdok jelenleg a város keleti szélén, elsősorban a Maktala negyedben elrejtőzött szélsőségeseket próbálják kézre keríteni - tette hozzá.

Az Iszlám Állam mindenesetre továbbra is több tucatnyi falut tart megszállva a határváros környékén.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes szövetség szinte naponta légicsapásokkal támogatta a szíriai kurd erőket. Vasárnap estétől hétfő reggelig 17 légitámadást intéztek a koalíció repülőgépei az IÁ hadállásaira.

Ugyancsak hétfőn egy iraki katonai tisztségviselő bejelentette, hogy felszabadították a kelet-iraki Dijála tartományt a szélsőségesektől.

Az Irakban és Szíriában is jelentős területeket elfoglaló dzsihadisták tavaly szeptember 16-án kezdték meg előrenyomulásukat a török-szíriai határon fekvő Kobani felé. A szélsőségesek több falut elfoglaltak a környéken, és több százezer embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát.

Az ostrom kezdetei óta a harcok több mint 1600 halálos áldozatot szedtek. Becslések szerint az IÁ több mint ezer fegyverese vesztette életét az összecsapásokban.

A városért folyó harc jelképpé vált mindkét oldalon. Ha sikerült volna a dzsihadistáknak a várost bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet tarthattak volna ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×