eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Óbudán utcára viszik a kultúrát

Óbudát kedvelt kulturális-turisztikai célponttá szeretné tenni a kerület önkormányzata, ennek érdekében a városrészben több kulturális fejlesztés is indult, de hogy minél több emberhez jussanak el, az utcára viszik a kultúrát - mondta Bús Balázs polgármester az MTI-nek.

Kiemelte, hogy jelenleg a költségvetés több mint 3 százalékát fordítják kulturális szolgáltatásokra.

"2002-ben készült az első kerületi kulturális stratégia, akkor egy százalékban határozták meg a kulturális kiadásokat. Mára sikerült pezsgő kulturális életet kialakítani, a jelenlegi 600 millió forintból nemcsak programokat finanszírozunk, hanem intézményeket tartunk fenn, hogy elérhetővé tegyük a kultúrát minden óbudai lakosnak" - fogalmazott a polgármester.

A kerület adottságairól úgy vélte, hogy Óbuda fő erőssége a kulturális-turisztikai vonzerejében rejlik, de szerinte még bőven akad fejlesztenivaló, hiszen a városrészt - az itt zajló rengeteg kulturális esemény ellenére - turisztikailag még mindig az "átmenő forgalom" jellemzi. A polgármester elmondta, hogy elsősorban az óbudai lakókra szabták a kerület kulturális profilját. A városrész népességét tekintve is igen sokszínű, így a kínálatnak is megfelelően rétegzettnek kell lennie.

A polgármester szerint a kerület már büszkélkedhet egy "múzeumi negyeddel", amely a Főtér környéki múzeumok együttműködéséből jött létre, de példaértékű a kerület más kulturális intézményeinek kooperációja is. Bús Balázs példaként az Óbudai Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Kassák Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Textilmúzeum együttműködését hozta. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy a kerület átvette működtetését és az Óbuda Múzeum filiáléjaként működik.

Mint ismeretes, az Óbudai Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Alfa pályázaton nyert forrásokat arra, hogy a Goldberger Textilipari Gyűjteményből új állandó kiállítást hozzon létre. A múzeum elsődleges célja, hogy a pályázati támogatásból egy európai színvonalú technikatörténeti kiállítást hozzon létre, amely méltó emléket állít az egykor világhírűvé vált Goldberger gyárnak és az óbudai textiliparnak. A mostoha körülmények között lévő, helyenként erősen megromlott állapotú gyűjteményt 2011-ben ajánlotta fel a Textilmúzeum Alapítvány Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának.

"Fejlesztések után egy nagyon színvonalas múzeum jön létre" - hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte: szeretnének egy kortárs kiállítóhelyet is létrehozni a Zichy-kastély északi szárnyának felújítása után.

Az idei programok, például a Krúdy Gyula halálának 80., születésének 135. évfordulójára szervezett Krúdy-évre kitalált Krúdy-negyed is összefogás eredményeképpen jön létre. A május 4-én indult negyed az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem együttműködéséből valósult meg.

"Gasztronómia és kultúra - nagyon izgalmas és egyedi programok lesznek" - emelte ki. A polgármester elmondta: Krúdy Gyulára szobor is fog emlékezni, az alkotást a Fő téren állítják fel októberben. A szobor a Huszárik-féle filmből ismert Szindbádot fogja ábrázolni, akit Latinovits Zoltán emlékezetes alakítása nyomán formált meg a művész.

A polgármester kitért az idei Kassák-évre, amelyet a névadó költő-képzőművész születésének 125. évfordulójára szervezett a Kassák Múzeum. Sasvári Edit az intézményből rövid idő alatt egy élő, izgalmas kiállításokat és programokat kínáló, a tudományos kutatásban is aktív múzeumot hozott létre. Munkájának eredményeként a Kassák Múzeum tartalmában és formájában egyaránt megújult és nemzetközi szinten is ismertté vált - méltatta a vezetőt a polgármester, felidézve, hogy az intézmény megújult arculata több nemzetközi dizájn-díjat nyert.

Bús Balász az Óbudai Nyár programjairól későbbre ígért tájékoztatást, azt azonban elmondta, hogy a "húzó előadás" a Macskák című musical lesz.

A fejlesztések közül kiemelte a Könyvmegállókat, amelyekből idén a meglévők mellett újabbakat állítanak, ezenkívül a könyvcserére épülő olvasásnépszerűsítő program a Sziget fesztiválon is jelen lesz. Az idén újdonságként egy gyerekeknek szóló megállót is átadnak az egyik Máltai-játszótéren, a Római-parton a Fellini Római Kultúrbisztróban pedig folytatódik a tavaly elindított Bibliocikli elnevezésű mobilkönyvtár szolgáltatás az Óbudai Platán Könyvtár jóvoltából - mondta el a polgármester.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×