eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma

Czerván: Öt százalékra kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját

A mezőgazdaságban úgy lehetne leginkább visszaszorítani a feketegazdaságot, ha a kormányzat csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, ez azonban most túl nagy költségvetési kiesést jelentene - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Valamennyi mezőgazdasági termékpályán ott van a feketegazdaság - ismerte el az InfoRádió Aréna című műsorában Czerván György. A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint a feketegazdaság mértéke különböző termékcsoportonként: a gabonánál 20-30, a zöldségnél, gyümölcsnél, szőlőnél és a bornál 30-40 százalék.

A legrosszabb talán a húsnál a helyzet - vélekedett az államtitkár, a feketevágást, az illegális feldolgozást, a számla nélküli kereskedelmet hozva fel példaként.

Ez egyrészt hatalmas bevételkiesést jelent az államnak, másrészt nem korrekt azokkal szemben, akik tisztességesen működtetik a vállalkozásukat, tehát kötelességünk ezen a helyzeten változtatni - hangsúlyozta.

Sok szakembernek az a véleménye, hogy nagyon magas áfa-kulcs "kényszeríti" a gazdálkodók egy részét a feketegazdaságba. A tárca több kísérletet tett arra, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék a gazdaság fehérítése és az áfa-csalások visszaszorítása érdekében, és a kormány erre nyitott, többször is tárgyalt róla - mondta Czerván György.

Csak radikális áfa-csökkentésnek lenne értelme, vagyis annak, ha az alapvető élelmiszerek áfáját öt százalékra vinnék le - hangsúlyozta az államtitkár. Ez körülbelül 240 milliárd forintos áfa-bevétel kiesést jelentene rövidtávon. Ettől egyébként csak beindulna a gazdaság fehéredése, tehát valamennyi bevétel visszafolyna a költségvetésbe, de rövidtávon mindenképpen bevételkiesést jelentene, erre pedig a mostani költségvetési helyzetben egyszerűen nincs lehetőség - ismerte el.

A kormány ennek ellenére napirenden tartja a kérdést, de egyelőre a fiókban marad a javaslat, amelyet majd akkor vesznek elő, ha megfelelően alakul a helyzet.

Ha áfa-csökkentésre nincs mód, akkor két lehetőség marad - közölte az államtitkár: az egyik a hagyományos, klasszikus eszköz, vagyis a szigorítás, az ellenőrzés és a büntetés, illetve az áfa-technikák felülvizsgálata. Itt jött be a képbe a fordított áfázás, amelyet Románia estében az Európai Unió már jóváhagyott. Magyarországon első lépésben a gabonánál és az olajnövényeknél vezetnék be ezt.

A fordított áfázás nem fogja megoldani az összes, a feketegazdasággal, a visszaélésekkel kapcsolatos problémát - figyelmeztetett az államtitkár, de biztosan elindítja a rendszert a fehéredés irányába, és kiszűr bizonyos ügyleteket. A kormány reményei szerint a fordított áfázást Brüsszel hónapokon belül jóváhagyja, és akkor a jövő év közben, mire a gabonaszezon beindul, már működőképes lesz.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×