eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tizenöt havi csúcson a nyugat-európai tőzsdék

Erős kezdés után 15 havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn délelőtt.

A befektetők hangulatát főként a világgazdasági élénkülést előre jelző friss kínai adatok emelték; decemberben havi rekordot döntött a kínai kőolaj- és szójaimport, jelentősen emelkedett a vasérc- és a rézbehozatal, és bővült az alumínium- és az acélipar kivitele. Mindemellett a kínai pénzügyminiszter közölte, hogy az idén is folytatják a gazdaság kormányzati ösztönzését.

A nyugat-európai tőzsdéken főként az energetikai és bányaipari cégek papírjai erősödtek a hétfői tőzsdenyitás után. A legnagyobb tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst-300-as mutatója 0,7 százalékkal 1.072,88 pontra emelkedett, és így már 66 százalékkal magasabban áll, mint tavaly márciusban, amikor története leggyengébb értékén volt.

Hétfőn a nyugat-európai tőzsdenyitáskor az euró 1,4513 dollár volt a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,59 százalékot erősödött kora hajnalhoz képest. A dollár 92,43 jen volt, 0,12 százalékot gyengült. Elemzők szerint a "menekülő valutának" számító dollár azért gyengült, mert sokasodnak a gazdasági válság enyhülésére utaló jelek.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×