eur:
387.57
usd:
357.39
bux:
68431.2
2024. május 17. péntek Paszkál

Fellobbant a forradalom lángja a Parlament előtt

Fellobbantották a forradalom lángját a korábbi évek hagyományainak megfelelően, katonai tiszteltadás mellett, a Parlament előtti 1956-os emlékműnél csütörtök este.

A lángot fáklyás fiatalok, rövid, az 53 évvel ezelőtti eseményeket felidéző narráció kíséretében lobbantották fel néhány tucatnyi érdeklődő jelenlétében, katonai tiszteletadással a Himnusz hangjaira.

Az Ötvenhatos Emlékbizottság Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök javaslatára határozta el az 1990-es évek közepén, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt fölállítják a Forradalom lángja emlékművet.

Lugossy Mária szobrászművész alkotásán, az 1996-os 40. évfordulóra felavatott, csúcsán megtört fekete márványból készült emlékműnek az oldalán a Kossuth-címer és az 1956 felirat látható. Azóta a forradalom évfordulójának előestéjén minden évben ünnepélyes keretek között meggyújtják a lángot, amely november 4-éig lobog.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×