eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Legföljebb öt napot nyaral a magyar

A magyarok 71 százaléka nem tervez öt napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban, és a válaszadók 76 százaléka az elmúlt egy évben nem volt nyaralni - derült ki a Gfk Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis felméréséből. Nagy István, a GfK szektormenedzsere az InfoRádiónak elmondta: a legtöbben itthon nyaralnak, akik viszont külföldre mentek, azok körében Horvátország a legnépszerűbb.

A GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis felmérésének 2008. IV. negyedévi és 2009 I. negyedévi adataiból az derül ki, hogy a megkérdezettek 13 százaléka belföldön töltött öt napnál hosszabb időt üdülési céllal, Horvátországban saját bevallásuk szerint három százalék nyaralt, Görögországban, Olaszországban, Ausztriában egy-egy százalékuk pihent.

Az életkor előre haladtával jellemzően kevesebben utaznak el, ez főként az idősebb korosztályról mondható el. Az 50 éven felülieknél 84 százalék nem volt nyaralni, és mindössze nyolc százalékuk pihent belföldön. Figyelemre méltó, hogy míg az 50-59 évesek inkább az átlaghoz közelítenek, addig a 60 évnél idősebbek már jóval passzívabbak az utazás terén.

Arra a kérdésre, "hogyan szervezi meg utazásait, ha öt napnál hosszabb időre megy el", az emberek 54 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott üdülni. Ez az arány az 50 éven felüliek körében még magasabb, közel 70 százalék. A válaszadók egyharmadának állítása szerint mindig a saját maga vagy a családja, baráti köre szervezésében megy nyaralni, három százalék többnyire, egy százalék pedig utazási iroda szervezésében üdül.

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés a strandolás, napozás: az üdülők 36 százaléka választja a pihenés e formáját. Városnézéssel tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon - múzeumlátogatás, színház, koncert, fesztiválok - kevesebb mint egyötödük vesz részt.

Az aktív pihenési formákat a válaszadók mindössze 17 százaléka választotta, a vízi sportoknak hét százalék hódol, vízitúrán három, kerékpártúrán két százalék vesz részt. A gyógyfürdők látogatása és wellness-szolgáltatások igénybevétele a nyaralók 13 százalékára jellemző, ebben a tekintetben az 50 éven felüliek nem különböznek a teljes lakosságtól. A lakosság mindössze nyolc százaléka vallotta azt, hogy vett már részt wellness-üdülésen, wellness-hétvégén. A 30-59 éves korosztályban tízből egy emberre igaz ugyanez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×