eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hankiss Elemér: Óriási jelentőségű változások indultak el Magyarországon

Az európai parlamenti választás, és már az előtte lévő év jelzi azt, hogy nagyon erősen megindult egy alulról való szerveződése a társadalomnak, amivel pillanatnyilag a politikai osztály nem is igen tud mit kezdeni - mondta Hankiss Elemér az InfoRádió Aréna című műsorában. Ezek nagyon fontos, nagyszerű dolgok, hiszen a társadalomnak alulról kell megújulnia, máskülönben nincs esély a kilábalásra - vélekedett Hankiss.

Sokan azt mondják, hogy 1989-ben egyfajta felülről jövő forradalom történt vagy elitforradalom történt, bár akkor is volt egy évtizedes előzménye ennek. A nyolcvanas években rengeteg klub, kör, egyesület, vitafórum volt, tehát tíz éven keresztül készült elő a változás a magyar társadalomban - mondta Hankiss Elemér az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: de azért végül a döntést 1989-ben a kerekasztal körül ülő urak és hölgyek hozták, inkább egyfajta elitdöntésként született meg a változás. Most az európai parlamenti választás, és már az előtte lévő egy év jelzi azt, hogy nagyon erősen megindult egy alulról való szerveződése a társadalomnak, amivel pillanatnyilag a politikai osztály nem is igen tud mit kezdeni - hívta fel a figyelmet Hankiss Elemér.

Tehát 89-ben fölülről lefelé indult a változás gondolata, most mintha inkább alulról fölfele indulna a változás szükségességének a gondolata. Ez egy nagyon fontos változás, és ezt végig kéne gondolni alaposan. Ez egy óriási jelentőségű dolog - emelte ki.

Hankiss Elemér elmondta: "Az Új reformkor című kezdeményezésünk éppen arról szól, hogy az országban keressük mindazokat az embereket és közösségeket, akik valamit elkezdtek tenni önmagukért. Megpróbálták a saját életüket, a falujuk életét, a városuk életét jobbá tenni. Ezek zöme nem politikai dolog.

Egy nagyon erős tevékenység kezdett el pezsegni az országban az elmúlt egy-két évben, amiről keveset beszélünk sajnos, de ez egy nagyon fontos jelenség. Most ez a választás erre talán felhívta a figyelmet, és ez nagyon jó, mert ezek nagyon fontos, nagyszerű dolgok. A társadalomnak alulról kell megújulnia, máskülönben nincs esély a kilábalásra."

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×