eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Új manchesteri szlogen: pénz nem számít

Hamarosan vége a négy legerősebb angol futballklub, a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool és a Manchester United egyeduralmának, ugyanis a Manchester City új tulajdonosa révén hatalmas összegeket fordít majd átigazolásokra, hogy a csapat a Bajnokok Ligájában is vitézkedjen. A futballba váratlanul berobbanó egyesült arab emírségekbeli cégcsoport vezetője az új Roman Abramovics akar lenni.

Roman Abramovics 2003 májusában megvette a Chelsea-t, ezzel alaposan felkavarta a világ futballját és átrendezte az erőviszonyokat. A londoni együttes az orosz milliárdos révén hatalmas összegeket költött erősítésekre, és az elmúlt öt évben két bajnoki címet, valamint egy-egy FA Kupát és Ligakupát gyűjtött be.

Azonban Roman Abramovics milliárdjai aprópénznek tűnnek a Manchester City új többségi tulajdonosa, az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabi Egyesült Fejlesztési és Befektetési Csoport (ADUG) vagyona mellett.

A Szulejman al-Fahim nevével fémjelzett cégcsoport a hírek szerint 220 millió fontért vásárolja meg a manchesteri klub többségi tulajdonát Takszin Sinavatra thaiföldi milliárdostól, egykori kormányfőtől. Az üzlet a héten fog lezárulni, de az arab vállalatcsoport igazgatósági tagja már hétfőn, az átigazolási szezon utolsó napján jelezte: valóban komoly szándékai vannak a klubbal.

Robinhóért éppen a Chelsea-t verték

Hétfőn négy játékosra összesen több mint 100 millió font értékben tett ajánlatot a City, ebből egy üzlet valósult meg, ám az annál nagyobbat szólt és óriási meglepetést okozott: Robinho brit átigazolási rekordért, 32,5 millió fontért szerződött Manchesterbe a Real Madridtól. Talán jelzésértéke is van, hogy a City az új tulajdonossal a háta mögött éppen Roman Abramovicsot és a Chelsea-t előzte meg a brazil klasszisért folyó versenyfutásban.

A csak Abu-Dzabi Donald Trumpjaként emlegetett Szulejman al-Fahim azt reméli, megjelenése olyan hatással lesz a futballra, mint az orosz milliárdosnak volt öt évvel ezelőtt.

"Azt szeretnénk látni, hogy a Manchester City trófeákért harcol minden sorozatban. Nemcsak azt akarjuk, hogy az angol bajnoki címért, hanem azt is, hogy a Bajnokok Ligájában is versenyben van a klub" - derül ki a társaság közleményéből.

Jövőre a BL a cél

Az egyesült arab emírségekbeli cégcsoport a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban való indulást a jövő szezonra tűzte ki célként, ehhez ebben az évben az első négy között kell végezni a manchesteri klubnak, amely utolsó trófeáját 1976-ban szerezte meg, akkor a Ligakupát gyűjtötték be.

Ahhoz, hogy a terv megvalósuljon, a már most sem gyenge keretet várhatóan a télen további fontmilliókért erősítik meg, egyesek szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a City megdönti az átigazolási csúcsot, amelyet jelenleg Zinedine Zidane 2001-es klubváltása tart 46 millió fonttal.

"Hamarosan leülünk a menedzserrel, hogy megtaláljuk és idehozzuk azokat a futballistákat, akiket szeretne" - tette hozzá az arab üzletember, aki nem mellesleg a Hydra Properties vezérigazgatója is.

Szulejman al-Fahim azt is elárulta: lenyűgözte a Premier League, és korábban már megfontolták az Arsenal, a Liverpool és a Newcastle megvásárlását is, de végül az egyik legrégebbi klub mellett döntöttek.

"Ennek a csapatnak sok szurkolója és nagyszerű történelme van, és lehetőség nyílik a fejlődésre. Mindez vonzott minket" - emelte ki az arab üzletember.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×