eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A miniszterre zúdul a kerékpárosok haragja

A Magyar Kerékpáros Klub azt kéri a kormánytól, hogy biztosítsa a pénzt a kerékpárút-fejlesztésekre, és újra legyen felelőse a programnak. A kerékpárosok érdekképviselői petíciót intéztek a kormányfőhöz, és bejelentették: először lesz politikai célja a szeptemberi Critical Mass felvonulásnak.

Bár számos kerékpárút-fejlesztési program indult a Kerékpáros Magyarország Program keretében, kétségessé vált a megkezdett munka folytatódása - vélik a kerékpáros civil szervezetek.

Az aggodalom oka egyebek mellett az, hogy Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter májusban egyeztetés nélkül felmentette Bodor Ádámot, a terület miniszteri biztosát, és nem nevezett ki senkit a helyére.

A szakmai szervezetek csütörtökön arra kérték a kormányt, hogy tájékoztassa a közvéleményt a kerékpárutakra vonatkozó fejlesztési terveiről, valamint induljon meg az egyeztetés a kabinet és a szakmai civil szervezetek között.

A kerékpárosok szerint szükség lenne jogszabályok módosítására és újak létrehozására, el kell indítani a kerékpáros turizmust, továbbá változtatni kell a vízügyi jogszabályokon és az erdőtörvényen is, hogy a biciklizők olyan területeken is közlekedhessenek, amelyek részben védettek. Az összes teendő közül a KRESZ módosítását tartják a legfontosabbnak.

A kialakult helyzet miatt idén szeptemberben lesz először politikai célja a Critical Mass biciklis felvonulásnak. A szervezők elsősorban Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter májusi egyoldalú lépését, Bodor Ádám kerékpárügyi miniszteri biztos felmentését kifogásolják.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×