eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66213.94
2024. április 16. kedd Csongor

Hogyan került a jegesmedve a cápa gyomrába?

A jegesmedvéket nemcsak az Északi-sark jegének drámai olvadása, hanem egy cápafaj is fenyegeti - állítja néhány tudós.

A kutatók legnagyobb megdöbbenésére egy, az északi jeges vizeket kedvelő cápafaj gyomrában 10 centis csontot találtak, amely jegesmedvétől származik. Most azt próbálják kideríteni, hogy vajon a ragadozó a medve tetemét vagy egy élő példányt falt-e fel.

"Ilyenről még nem hallottunk. Nem tudjuk, hogyan került a csont a cápába" - mondta Kit Kovacs, a norvég Polar Institute munkatársa. Úgy véli: egyelőre nem lehet kideríteni, hogy a cápa egy, a vízben úszó fiatal példányt vagy annak tetemét kapta el.

A legtöbb cápaszakértő szerint nagy valószínűség szerint a jegesmedve már nem élt, amikor a cápa rátalált. Úgy vélik: még egy fiatal, 2-3 éves jegesmedve is fel tudja venni a küzdelmet a grönlandi cápával, ami akár 7 méteres és több mint 1 tonnás is lehet.

Korábban egy-egy grönlandi cápa gyomrában már találtak állati maradványokat, a többi mellett rénszarvaséit is. Többen úgy vélik, hogy ez a cápafaj képes a vízből a jégtáblákra vetődni és ott megtámadni akár egy rénszarvast is.

"Lehetetlen, hogy egy grönlandi cápa felfaljon egy jegesmedvét anélkül, hogy súlyosan megsérülne" - állítja Jeffrey Gallant kanadai cápakutató, akinek véleményét támasztja alá Kit Kovacsé is. "A rozmárok és a jegesmedvék erősek a vízben, és fel tudják venni a harcot a ragadozókkal" - mondta a szakértő, hozzátéve: a gyilkos bálnák, akik közül egyre többet látnak az Északi-sarkhoz közel, már veszélyesek lehetnek rájuk.

A kutatók többsége úgy gondolja, hogy az Északi-sark jegének olvadása sokkal nagyobb veszélyt jelent a jegesmedvékre, mint a grönlandi cápa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×