eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Közelebb a láthatatlanság titkának megfejtéséhez

Pár év, és valóra válhat az eddig csak mesékben létező tökéletes álca: a láthatatlanság. A Berkeley Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan anyagot, aminek a segítségével el tudják téríteni a fényt a tárgyak útjából.

Közelebb került a láthatatlanság titkának megfejtéséhez a tudomány. Egy új technika segítségével pár éven belül tényleg láthatatlanná lehet tenni mind embereket, élőlényeket, mind tárgyakat.

A kutatásokat, amelyeket az Egyesült Államok hadserege pénzel, a kaliforniai Berkeley egyetem tudósai végzik. A kutatók olyan anyagot fedeztek fel, amelynek segítségével befolyásolni tudják a fény útját.

A londoni Imperial College korábbi kutatásainak már sikerült ezt megtenniük mikrohullámokkal. Mint a fény, a mikrohullám is elektromágneses hullám, de mivel sokkal hosszabb, ezért könnyebben befolyásolható.

Az alapgondolat, hogyha eltérítjük a fényt egy tárgyról, akkor az észrevehetetlenné válik. A most kifejlesztett anyag képes egyenletesen elterelni a fényt. Ilyen anyag nem létezik a természetben.

Hszian Zang, a kutatás vezetője elmondta, ahhoz, hogy egy tárgy tényleg láthatatlanná váljon, teljesen el kellene téríteni körülötte minden fényt, ahogy a folyó vize körbeveszi a köveket. Aki pedig a láthatatlanná vált tárgyra nézne, az a tárgy mögötti fényeket látná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×