eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Maddie-nek hívnak, és elraboltak a nyaralásomon"

A nyilvánosságra hozott több ezer oldalas rendőrségi aktából kiderül, hogy Madeleine McCann tavalyi eltűnése után nem sokkal egy amszterdami boltba belépett egy kislány, aki Maddie-ként mutatkozott be, az anyját kereste, és azt állította, hogy elrabolták. Több, eddig nem látott felvétel került elő a titkos nyomozati dokumentumból.

Titkos rendőrségi dokumentumok kerültek nyilvánosságra Madeleine McCannről, aki tavaly május 3-án tűnt el portugáliai nyaralásakor. A több ezer oldalas nyomozati anyag számos, eddig nyilvánosságra nem hozott adatokat is tartalmaz arról, hogy többen is látták a szőke kislányt.

Az egyik szemtanú egy holland bolti eladó volt, aki Amszterdamban vélte felismerni a Praia de Luzból eltűnt gyereket. Anna Stam elmondta a rendőrségnek: tavaly május elején belépett a boltba egy 3 év körüli kislány, aki azt állította, hogy elrabolták őt a nyaralásakor.

A lány egy férfivel, egy nővel és két gyerekkel érkezett a boltba. A 41 éves eladónő szerint a férfi nem tűnt kedves embernek, és valószínűleg portugálul beszélt, míg a nő angolul. Azt állították, hogy Franciaországban van egy cirkuszuk.

Anna Stam a bolt hátsó részében tartózkodott, amikor odament hozzá a kislány, és angolul, akcentus nélkül megkérdezte: "Tudod, hol van az anyukám?"

A szülőknek nem is szóltak

A nő azt válaszolta, hogy az anyja a bolt másik részén van, mire a kislány úgy reagált: "Õ nem az anyukám. Õ egy idegen, és elvitt az anyukámtól". Amikor az eladónő rákérdezett, hogy mikor látta utoljára a mamáját, a kislány azt felelte: "Elraboltak a nyaralásomon". A gyerek azonban nem tudta megmondani, hol nyaraltak.

Aztán a feltételezett anya magához hívta a gyereket, akit nem Maddie-nek nevezett, hanem egy másik, hosszabb néven szólított. "Mondhatott Madeleine-t is, már nem emlékszem pontosan" - mondta az eladónő.

A nő szerint a gyerek nagyon hasonlított Madeleine-re, de nem szőke, hanem barna hosszú haja volt, a szemei pedig zöldesbarnák voltak, arca pedig sápadt.

A holland eladónő vallomásáról készült jelentést június 18-án elküldték az ügyben nyomozó portugál hatóságoknak, de nem tudni, hogy milyen további lépések történtek. Egyelőre annyi biztos, hogy a hatóságok az amszterdami nyomról nem adtak felvilágosítást a McCann-szülőknek.

Madeleine hasonmások a világ minden pontján

A nyomozati anyagból kiderül, hogy néhány órával Madeleine eltűnése után egy Praia da Luzhoz közeli benzinkúton is láttak egy, a kislányhoz rendkívül módon hasonlító gyereket. Az erről készült felvételeket a rendőrség csak a héten hoztak nyilvánosságra.

A képeken jól látszik, hogy egy szőke kislány egy nő kezét fogva a Madeleine eltűnése utáni délelőttön belépett a benzinkút boltjába. A rendőrség megmutatta a képeket a McCann-házaspárnak, akik azonban azt állítják, hogy nem az eltűnt kislányuk van a felvételeken.

Tavaly május óta számtalan szemtanú jelentkezett, akik látni vélték Madeleine-t. Májusban egy norvég turista jelezte a marokkói hatóságoknak, hogy az egyik marakeshi benzinkúton látott egy kislányt, aki "100 százalék, hogy Madeleine volt". A gyerek megkérdezte a vele lévő férfitól: "Hamarosan láthatom az anyukámat?"

Csak Marokkóból még legalább 10 esetet jelentettek azzal kapcsolatban, hogy látták Maddie-t, de érkeztek hírek Ausztráliából, Chiléből, Brazíliából és Kanadából is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×