eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Politikailag nem korrekt mesének nincs helye a polcon!

Vallási megfontolások miatt nem jelölik állami díjra Nagy-Britanniában azt a mesét, amely a három kismalac történetét mondja el - a modern időkhöz igazítva. A digitális formában terjesztett könyv ugyanis a hatóságok szerint sértheti a muzulmán közösséget - és a kőműveseket.

Nem is indulhat az iskolák által odaítélt díjért a Három sumák kőműves című mese, mert főhősei - a malacok - "kulturális problémákat" okozhatnak - érveltek a zsűritagok.

Az angol eredetiben Three Little Cowboy Builders szerzője, Ann Curtis megdöbbenéssel hallotta, hogy rasszizmussal vádolják, mert malacokat választott főhősnek - márpedig ez a Bett Award zsűrije szerint sértheti az indiai szubkontinensről származó muzulmán közösséget.

A politikailag korrekt bírálótestület szerint a történet bántó lehet kőművesek számára is, a köznyelvben ugyanis a "cowboy builder" olyan mesterembert jelent, aki gátlástalanul átvágja a hozzá nem értő megrendelőket, gyakran magányos, idős embereket.

A zsűri szerint a mese azt a benyomást kelti, hogy minden kőműves sumák disznó, és úgy építi meg a házat, hogy azt "el lehet fújni". A mese szerzője szerint azonban a bírák a rasszizmus megfékezése helyett inkább rossz érzéseket keltenek.

De mi lesz Orwellel?

Kérdés, azt jelenti-e mindez, hogy az iskolákban tilos lesz George Orwell Állatfarm című művét oktatni? Az ilyen hagyományos történetek betiltása nem tágítja, hanem szűkíti a gyerekek horizontját - érvelt Ann Curtis.

Azonban kiállt a zsűri mellett. A szervezet szóvivője szerint a mese azért nem indulhat a versenyben, mert több "minőségi szabványnak" sem felelt meg-.

A történet élénk vitát váltott ki a The Times honlapján, ahol különösen két brit muzulmán hozzászólása kapott pozitív visszajelzéseket. Õk azt írták, nem tartják sértőnek a mesét, nem ők tiltják be egyes helyeken a "karácsony" szó használatát, és nem kérnek a zsűri "figyelmességéből" - ami egyébként szerintük is többet árt, mint használ. Egyikük még azt is elárulta: a muzulmán gyerekek ugyanúgy szeretik Peppa, a malac figuráját, mint a más vallásúk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×