eur:
395.88
usd:
365.04
bux:
65570.85
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ukrán katona Igla hordozható, infravörös irányítású rakétavetővel készül tüzelni a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó orosz fronton 2022. augusztus 10-én hajnalban.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

Oroszország egy hét alatt megduplázta légicsapásainak számát

Időközben ezreket küld Ukrajna Nagy-Britanniába kiképzésre.

Oroszország megduplázta ukrajnai légicsapásainak számát az előző hetihez képest - közölte csütörtökön Olekszij Hromov dandártábornok. Állítása szerint ez napi 6-7 orosz légitámadást jelent. A csapások célpontja továbbra is az ukrán hadsereg és infrastruktúra Piszki városnál, de mivel az orosz gépek "szándékosan nem lépnek be a légvédelem hatóterébe, így a támadások hatékonysága alacsony".

A dandártábornok hozzátette, hogy Ukrajna erősítést küld a városba. A frontvonalban lévő Piszkit csak néhány kilométer választja el a jelenleg a Moszkva-barát szakadárok kezén lévő Donyecktől, ahol napok óta heves harcok folynak.

A Reuters hírügynökség helyi tudósítója szerint egyelőre nem sikerült ellenőrizni, hogy Piszki orosz vagy ukrán ellenőrzés alatt áll-e: a szakadárok néhány nappal ezelőtt azt állították hogy elfoglalták a várost, az ukrán fél azonban tagadta ezt.

Olekszij Hromov közlése szerint Nagy-Britanniában eddig 2400 ukrán kapott katonai kiképzést, további 2400 fő kiképzése jelenleg is tart és újabb 5 ezer fő kiképzése is tervben van. A kiképzési program annak a brit felajánlásnak a része, melynek keretében Nagy-Britannia 10 ezer ukrán katonát fog kiképezni negyedévenként. Ezen felül több más ország, köztük Kanada és Dánia is felajánlotta, hogy instruktorok küldésével segítik az ukrán katonák brit kiképzését.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×