eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
XICHANG, CHINA - DECEMBER 30: A Long March 3B carrier rocket carrying an experimental satellite, named Communication Technology Demonstrator 9, blasts off from the Xichang Satellite Launch Center on December 30, 2021 in Xichang, Liangshan Yi Autonomous Prefecture, Sichuan Province of China. (Photo by Liu Guoxing/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Liu Guoxing/VCG via Getty Images

Kína erős évre készül az űrben

Kína több mint 40 űreszköz-fellövést tervez 2022-re, és az év végéig be akarja fejezni a Föld körül keringő űrállomása, a Tienkung (Mennyei Palota) építését.

A kínai űrtudományi és -technológiai vállalat (CASC) bejelentése szerint a felbocsátások között lesz két Sencsou-misszió, két Tiencsou teherűrhajó és az űrállomás két moduljának indítása.

A Mengtien és Ventien nevű modulok csatlakoznak a Mennyei Harmónia (Tienho) főmodulhoz, amelyen jelenleg egy háromfős személyzet tartózkodik.

A Tienhót 2021. április 29-én lőtték fel a vencsangi űrközpontból a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétán. Májusban sikeresen kötött ki az első kínai teherűrhajó, a Tiencsou-2 az épülő űrállomás központi modulján. Majd júniusban sikeresen csatlakozott az űrállomás központi eleméhez a Sencsou-12 nevű űrhajó az első háromfős legénységgel a fedélzetén.

A jelenlegi hathónapos misszió, a Sencsou-13 Kína leghosszabb missziója, mióta 2003-ban először küldött embert az űrbe, ezzel Oroszország és az Egyesült Államok mögött a harmadik ország, mely képes volt erre.

A Tienkung elkészülte után mintegy 66 tonnát fog nyomni, mérete az ISS méretének egynegyede. Az ISS első modulját 1998-ban indították útnak, tömege mintegy 450 tonna.

Kína legénység nélküli misszióival is sikereket ért el a közelmúltban, nemrég a Jáde Nyúl-2 (Yutu-2) nevű holdjárója küldött a Földre olyan felvételeket, melyek a rajta látható, apró házikónak tűnő kőzetformáció miatt keltett nagy sajtóvisszhangot.

Ez a világ első holdjárója, mely a Hold kevésbé ismert, a Földtől távoleső oldalán landolt. A Csang'o-5 űrszonda 2020-ban az 1970-es évek óta először küldött a Földre a Holdról származó kőzetet

Jelentések szerint Kína egy nagyon titkos űrrepülőgép fejlesztésén is dolgozik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×