eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
The man stops the spread New Omicron coronavirus COVID-19. Stop infections. The threat of a new wave of infection. Little knowledge. Low efficiency of vaccines and acquired immunity
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Hirtelen csap le, de gyorsabban tovább is áll az omikron okozta hullám

November végén fedezték fel létezését, egyes jelek szerint pedig azokon a helyeken, amelyeken elsőként csapott le, már tetőzik is vagy annak közelében jár az omikron.

A Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában fedezték fel az omikront ősz végén: a változat azóta gyakorlatilag térdre kényszerítette a világot, annak vezetőit pedig korlátozások bevezetésére szorította rá.

Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt felgyorsult az emlékeztető oltások beadása azt követően, hogy fény derült arra: a variáns elég jól meg tudja kerülni a két adag vakcina nyújtotta védettséget, az emlékeztető adag viszont sikeresen növeli az ellenállást, írja a CNBC.

Megdöbbentő esetszámok

Mindennek ellenére mind Európában, mind az amerikai kontinensen nagyon megugrott a fertőzések száma. Az USA-ban napi egymilliós, egyes európai országokban, így Franciaországban és az Egyesült Királyságban pedig napi 200 ezres esetszámokról számolnak be.

A kórházi kezelések száma is nő az érintett országokban, még ha a halálozásoké el is marad a korábbiaktól.

Reménysugarat jelenthet azonban, hogy Dél-Afrikából arról érkeznek a hírek, már túl vannak a járvány csúcsán, és valószínűleg Londonban sem emelkednek már tovább a fertőzésszámok. Az adatok ráadásul megerősíteni látszanak azt a kezdeti feltételezést, hogy az omikron enyhébb megbetegedést okoz, mint a delta, a tüdő helyett a felső légutat támadja.

Hirtelen jött, gyorsan megy

Nem csak ebben más ugyanakkor a friss variáns hajtotta hullám. Fareed Abdullah, a Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács AIDS- és tuberkulózis-kutatási igazgatója

a fertőzések mostani hullámát villámárvízhez hasonlította,

a hullám emelkedésének, tetőzésének és csökkenésének sebességét pedig megdöbbentőnek nevezte.

Dél-Afrikához hasonlóan az Egyesült Királyságot is súlyosan érintett az omikron: a fertőzések száma Londonban már decemberben ugrásszerűen megnőtt, de vannak arra utaló jelek, hogy az esetszám kezd stagnálni, ami arra utal, hogy ez a hullám gyorsabban tetőzik, mint a korábbiak.

Jöhet az óvatos optimizmus

Neil Ferguson epidemiológus, az Imperial College London közegészségügyi iskolájának professzora úgy nyilatkozott, hogy bár korai megmondani, hogy csökkenőre fordult-e már a tendencia a friss esetek terén, óvatos optimizmusra lát okot. Ezzel együtt még hetekig nagy lehet a nyomás az egészségügyön - főként, mivel az idősebbeket most éri utol az omikron az ünnepi időszak találkozásainak köszönhetően, és az iskolás korú gyerekek körében is várható még sok megfertőződés. Nem nagyon marad lassan ugyanakkor a gyors terjedés és az oltások miatt koronavírusra fogékony ember, aki még megfertőződhetne, így a következő hetekben várható az esetszám csökkenése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×