eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rendkívüli ülést kezdeményez az ellenzék

A koronavírus-járvány kezelését célzó, az ellenzéki pártok szerint elégtelen kormányzati intézkedések megvitatása miatt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az öt ellenzéki parlamenti frakció és a parlamenten kívüli Momentum kedden.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum február elsejére javasolja összehívni a parlament ülését; a szükséges aláírásokat már benyújtották a házelnöknek. A napirenden szerepelne három, a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása, valamint a Klubrádió további működését biztosító törvénymódosítás.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, nem elégségesek a járvány miatti kormányzati intézkedések sem gazdasági, sem egészségügyi szempontból.

A vakcinabeszerzés miatt kialakult kaotikus helyzet, a nem megfelelő kormányzati tájékoztatás és a gazdasági válság kezelésében tett átgondolatlan lépések tovább rontottak a magyar gazdaság és egészségügy helyzetén - közölte.

Hozzátette: az ellenzéki pártok felelősek a magyar emberekért, ezért válaszokat követelnek az egy éve tartó járványkezeléssel kapcsolatban.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese ismertette: a gazdasági válság kezelését ellenőrző vizsgálóbizottság célja, hogy megvizsgálják a kormány döntései valóban a magyar társadalom érdekét szolgálták-e.

Szerinte a magyar kormány kihasználva a válságot, nem tesz mást, mint saját oligarcháit fizeti ki, tőkésíti fel, miközben a társadalom nagyobb része, a gazdasági szereplők a lét és a nem lét határán billegnek.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közölte, javasolják a koronavírus-járvány elleni védekezés megvitatását is, lenne ugyanis miről beszélni, hiszen Magyarország azon országok egyike, ahol lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus miatt. Hiányolta a részletes oltási tervet is.

Kíváncsian várják, hogy a fideszes képviselők csak akkor hajlandóak-e dolgozni, amikor a Budapest-Belgrád vasútvonalat kell titkosítani, vagy amikor a fideszes haveroknak kell törvényjavaslatot benyújtani - mondta.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy a közvélemény tele van aggodalommal a kínai vakcina miatt, amelyet nem is "mertek" engedélyezésre benyújtani az Európai Gyógyszerügynökségnek. Hozzátette: szeretnék, ha a kormány beszámolna a magyar engedélyezés folyamatáról, illetve arról, kitől, milyen közvetítőkön keresztül, mennyiért szerzik be ezeket az oltásokat.

Elmondta, az ellenzék azért követel átláthatóságot, hogy helyreálljon az oltás iránti bizalom. A különböző, az EU által nem engedélyezett vakcinákkal történő állandó politikai és gazdasági manipuláció az, amely bizalmatlanságot kelt az oltással szemben - magyarázta. Közölte, ha az emberek maguk dönthetnek a vakcináról és a kormány átláthatóvá teszi az engedélyezés és a beszerzés folyamatát, helyreállhat a bizalom.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, a médiaszolgáltatásokról szóló törvény módosítását kezdeményezik a Klubrádió miatt, amely február 15-én elveszti frekvenciáját.

A jelenlegi jogszabályt szerinte "buta módon" fogadta el az Országgyűlés, és arról nehéz nem azt feltételezni, hogy az egy újabb pitiáner politikai eszköz a Fidesznek a kormánykritikus médiumok elhallgattatására. Az ellenzéki törvénymódosítás elfogadásával ezt a feltételezést a kormánypártok eloszlathatják - mondta.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke közölte, a kormánynak számos olyan intézkedése volt az elmúlt időszakban, amely felveti azt a kérdést: a kabinet vajon az emberek életéért, egészségéért küzd, vagy saját strómanjainak kitöméséért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 19 milliárd forint támogatást kapott Mészáros Lőrinc szállodalánca annak ellenére, hogy rengeteg embert elbocsátott. Azt mondta, súlyos kérdéseket vet fel a gyanús körülmények között megkötött szerződés az orosz vakcinára, illetve a lélegeztetőgépek ügye is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×