eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pexels

Új módszerrel javítanának az egészségügyi munkaerőhiányon

Jelentős informatikai fejlesztések valósulnak meg az egészségügyben egy 2020-ig tartó, csaknem 23 milliárd forintos keretösszegű projektben. Javul az információáramlás az orvosok között, de érintett az onkológia, a háziorvosi ellátás is.

Öt évre visszamenőleg felöltik a betegadatokat az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (az EESZT-be), továbbá megtörténik a jelenleg is működő adatbázisok - az országos vérkészlet, a védőoltás-nyilvántartások, a várandós és gyermekegészségügyi kiskönyv-nyilvántartás, a személyre szabott sugárterhelés nyilvántartás, valamint a központi implantátum regiszter - beillesztése az egészségügyi felhőbe.

A projektben 19 megyei és négy regionális centrumban bevezetik az országos onkológiai informatikai rendszert, amely

tartalmazza az összes beteg adatait és az onkoterápiás protokollt is. Ezzel a jelenlegi hatvan napos kivizsgálási idő felére csökkenthető.

A három éve futó projekt uniós pénzből valósul meg – mondta az InfoRádiónak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója. Gondos Miklós hozzátette: ha minden megvalósulna a terv szerint, óriási jelentőséggel bírna. Az egészségügy informatikai rendszereinek fejlesztése folyamatos feladat. „Olyan informatikai robbanás van az egészségügyben és mindenhol, amelyet csak nyomonkövetni tudunk, és lemaradni nem akarunk semmiről sem” – fogalmazott. A szakértő szerint jelenleg jó ütemben zajlik a fejlesztés. Ezen kívül megvalósul a nemzeti kardiovaszkuláris képalkotó hálózat, amelynek révén az ország 21 kardiológiai centrumában megvalósul az egységes leletezés.

A projekt részeként létrejön egy telemedicina-rendszer is, aminek segítségével a vizsgálat során készült képek és metszetek informatikai hálózaton kerülnek el olyan központokban, ahol a legnagyobb tudású szakemberek értékelik ki. Ez a folyamat meggyorsítja a diagnózist, ráadásul

az egészségügyi munkaerőhiányt is enyhíti, hiszen kiváltja az adott településen megfelelő gyakorlattal rendelkező orvost.

A jövőbeli tervekről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: az ágazati informatikai infrastruktúra-fejlesztés keretén belül négy pilot intézményben - a debreceni Kenézy Gyula kórházban, a budapesti Szent Margit, Szent Imre kórházba és a szombathelyi Markusovszky kórházban - megújulnak ezen intézmények időpontfoglalási, betegregisztrációs, betegbehívó és -irányító rendszerei.

Ezen kívül

létrehozzák az országos központi háziorvosi előjegyzési rendszert,

valamint a tüdőrák korai diagnosztizálására egy olyan informatikai rendszert, amely képes lesz az alacsony dózisú CT-felvételek automatikus kiértékelésére és leletezésére is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×