eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Domokos László: a pártok állami támogatása közpénz

Senkit sem mentesít a jogszabály nem ismerete a felelősségre vonás alól. Ennek felismerése miatt több ellenzéki párt is nemtelenül és megalapozatlanul kritizálta az Állam Számvevőszék működését és ellenőrzési függetlenségét – mondta az InfoRádiónak az ÁSZ elnöke.

A jogszabályok szerint a tavaly áprilisi választások után az Állami Számvevőszék egy éven belül köteles elvégezni a pártok ellenőrzését – tájékoztatott Domokos László, hozzátéve: mivel azonban 2019 májusában újabb szavazás lesz, így szerették volna befejezni 6 hónapon belül. Mint mondta: a pártoknak az eljárás végén elküldték az eredményeket véleményezésre, ez ki is váltotta az ellenőrzött felek reakcióit.

„A jogszabályok ismeretének hiányát érzékeltük”

– hangsúlyozta az ÁSZ-elnök, hozzátéve: a jogszabályok nem ismerete senkit nem mentesít a következményektől.

Domokos László szerint ez vezetett a szervezet működésének bírálatához és „valótlan információk" terjedéséhez. „Szükség van arra, hogy az ÁSZ – a közpénzek védőjeként – a jogállamiság, a pártok és a jogszabályok betartása szempontjából el tudja végezni a munkáját” – fogalmazott, hozzátéve: ehhez hozzátartozik, hogy objektív és torzításmentes legyen a jogszabályismertetés, valamint az aktuális helyzet elemzése.

A számvevőszék elnöke elmondta: a „rendkívül nemtelen és megalapozatlan” vélemények után döntöttek úgy, hogy összefoglalják, mit jelent a kampánypénzek ellenőrzése.

„Ez közpénz, a pártok azáltal kapták meg, hogy kérték ezt a pénzt, és ezzel egyúttal konkrét jogszabálynak való megfelelést is vállaltak”

– emelte ki Domokos László. Az előírás szerint a pártoknak 60 napon belül nyilvánosságra kell hozniuk a beszámolójukat, a hivatal rendelkezésére kell állniuk és az ÁSZ kérésére átnyújtani a szükséges dokumentumokat, a szabálytalanságok megállapítása után pedig meg kell teremteniük az elszámoltathatóság feltételeit, ezeket – az elnök szerint – „nem tették meg”.

A Párbeszéd és a Momentum állami támogatását októberben függesztette fel a számvevőszék, amikor szembesültek azzal, hogy augusztus 8-áig nem juttatták el a megfelelő adatokat és a beszámolóikat sem tették elérhetővé – tájékoztatott Domokos László, aki azt is elmondta, hogy a többi párt biztosította a szervezettel történő együttműködést.

A kamupártokról

Az országgyűlési választáson egy százalékot el nem érő pártok ellenőrzését – a jogszabályok szerint – az Állami Számvevőszék akkor indíthatja meg, ha más párt vagy jelölőszervezet ezt kéri három hónapon belül – hangsúlyozta az elnök. Domokos László hozzátette: ilyen kérelmet a hivatal nem kapott. Ezeket a szervezeteket ugyanis a Magyar Államkincstár ellenőrzi, és mivel nekik az összes támogatást vissza kell fizetniük, így nincs mit megállapítani – mondta az ÁSZ-elnök.

Domokos László felhívta a figyelmet, hogy

a számvevőszék nem hatóság, így nem szabhat ki bírságot.

A törvény szerint a pártnak kell nyilvánosságra hoznia, hogy tiltott támogatás került hozzá, és ezzel el kell számolnia. Ha ezt nem teszi meg, az ÁSZ-nak joga van megállapítani a jogszerűtlenséget, és a megállapításnak megfelelően a pártnak be kell fizetnie a tiltott támogatás összegét, ha ennek sem tesz eleget, az államkincstár visszatartja a neki járó állami támogatást.

Az Állami Számvevőszék elnöke elárulta: van olyan politikai szereplő, amely tiltott támogatást vett igénybe, „előnyben részesítve magát a többiekhez képest”. Ezt hamarosan nyilvánosságra is hozza a hivatal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×