eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-44247174
Nyitókép: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-44247174

Mindenki akar egy darabot a meg nem valósult történelemből

Hirtelen megugrott a kereslet a júniusra tervezett amerikai–észak-koreai csúcsra kiadott emlékérme után. A gyűjtők érdeklődését az váltotta ki, hogy Donald Trump amerikai elnök lemondta a találkozót.

Donald Trump egy sajnálkozó hangnemben írt levélben torpedózta meg a reményeket, hogy rövidesen a megbékélés útjára lép az Egyesült Államok és Észak-Korea.

Miközben Phenjanból azt üzenték neki, hogy Kim Dzsong Un diktátor még mindig kész a tárgyalásokra, felmerült a kérdés, hogy mi történik a kudarcba fulladt csúcs kínos mementójával, az alkalomra készülve kiadott amerikai emlékérmékkel.

Nos, a válasz az, hogy a gyűjtők rohamot indítottak, és valószínűleg nemsokára feltűnnek az első darabok az eBay aukciós oldalon.

Az eseményre készülve kétféle érmét adtak ki, és az inkább keresett darab az, amelyet a Fehér Ház kommunikációs irodája rendelt meg.

Az aranyozott és a két ország nemzeti színeit viselő érmén a két vezető portréja szerepel és Kim Dzsong Unt „Legfőbb vezérként” említi. Ilyen érméket gyakran adnak ajándékba külföldi tárgyalódelegációknak és vendégeknek – jegyzi meg a BBC.

A másik érmén Trump mellett Kim és Mún Dzsae In dél koreai elnök képe látható. A szuvenír után annyira megugrott az érdeklődés, hogy egy időre megbénult a Fehér Ház online emlékboltjának oldala.

Ironikus módon a csúcsról érkezett lelombozó hír után az üzlet vezetése 25 dollárról 20 dollárra értékelte le az érmét, sőt még azt is közölte: visszaveszi azt a vásárlóktól, ha dugába dől a találkozó.

Mint kiderült azonban,

sokan mégis fontos történelmi emléknek tartják és nemhogy megválnának tőle, hanem megszállottan keresik.

A BBC az 1804-es dollárhoz hasonlítja a Trump-Kim érmét. Numizmatikusok körében különösen keresettek az 1800-as években készült amerikai emlékérmék, amelyeket diplomáciai ajándéknak szántak.

Ugyan Trump bírálói szokás szerint élcelődtek a baklövésen,

a Fehér Ház sietett megjegyezni, hogy nem rendelte meg az érmét és nem felelős azért, hogy Kimet „Legfőbb vezérként” említik rajta.

Még a Trumpot gyakran kritizáló médiumok is megjegyzik, hogy sokkoló módon az észak-koreaiak nem jelentek meg a csúcs előkészítését célzó alacsonyabb szintű szingapúri tárgyalásokon. Trump ezek után írta meg levelét Kimnek, amelyben lemondta a június 12-re tervezett találkozót.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×