eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2018. március 13.2018. január 10-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Rex Tillerson amerikai külügyminiszterről, aki Donald Trump amerikai elnököt hallgatja. Trump 2018. március 13-án bejelentette, hogy leváltja Tillersont, és a helyére Mike Pompeo CIA-igazgatót jelöli. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Trump befejezte a tisztogatást

Rex Tillerson külügyminiszter menesztésével immár tízre emelkedett a Trump-kormányzatból távozottak száma. Az amerikai elnök a CIA eddigi igazgatóját nevezte ki fődiplomatának – elemzők szerint ezzel lojális kezekbe került a külügyi tárca.

Megint twitterezett Donald Trump, ezúttal a közösségi oldalt arra használta, hogy az afrikai körútjáról épphogy hazaért külügyminisztere értésére adja, hogy veheti az útilaput.

„Mike Pompeo CIA-igazgató lesz az új külügyminiszter. Fantasztikus munkát végez majd! Köszönet Rex Tillersonnak a szolgálataiért. Gina Haspel lesz a CIA új igazgatója, az első nő, akire ilyen választás esik. Gratulálok mindenkinek” – szólt az elnöki tweet.

Rex Tillerson így a legutóbbi áldozata annak a fehér házi körhintának, amely

az elmúlt egy év során 10 embert távozásához vezetett Trump elnök környezetéből.

Kommentátorok megjegyezték, hogy a politikai múlttal nem, de az Exxon olajcég élén töltött évek nyomán nagyvállalati vezetői tapasztalatokkal rendelkező texasi Tillerson az utóbbi hónapokban folyamatos konfliktusban volt az elnök stábjával, és nem tudott gyökeret ereszteni Washingtonban. A viszony akkor kezdett el végzetesen megromlani, amikor októberben „idiótának” nevezte főnökét, és ezt még nem is túlzottan tagadta.

Ő volt az, akinek nem tetszett az Iránnal való harcos szembenállás, és Észak-Korea esetében is diplomatikusabb hangot sürgetett. Míg Trump igyekezett nem kommentálni a kém dél-angliai mérgezését, addig Tillerson kiállt a brit kormány verziója mellett, és Moszkvát bírálta az oroszból brit kémmé vált Szergej Szkripal és lánya elleni sokkoló vegyifegyver támadás miatt.

Ezután néhány órával már munka nélkül találta magát. A Financial Times viszont azt állítja, hogy

a valódi kenyértörés már jóval korábban megtörtént, amikor Trump külügyminisztere megkerülésével eldöntötte, hogy szemtől szembe leül tárgyalni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Trump a nem túl elegáns, sőt megalázó kirúgást úgy kommentálta, hogy „már egy ideje beszélgettek róla és Rex most boldog lehet”.

Tillerson viszont úgy mondott búcsút utolsó külügyminiszteri sajtótájékoztatóján, hogy egyszer sem említette Trump nevét és nem is kívánt neki további jó munkát, viszont megjegyezte: „szövetségesek és partnerek nélkül semmi sem lehetséges”.

A volt külügyminiszter ugyanakkor már a kezdetektől nem számíthatott sok jóra, mert nem Trump környezetéből érkezett – mondta Richard Haass, az amerikai Külpolitikai Tanács nevű szervezet elnöke. Hozzátette, hogy Tillerson a külügyben sem talált szövetségesekre, viszont riválisokra annál inkább. A versenytársak között volt Jared Kushner, Trump veje és közel-keleti különmegbízottja és Nikki Haley, a harcias megjegyzéseiről ismert ENSZ-nagykövet.

Tillerson távozásával véget ért a Trump-féle tisztogatás: immár nincs olyan ember a Fehér Házban, talán a védelmi miniszter kivételével, aki szembe merne szállni vele.

Az új külügyi főnök, Mike Pompeom hasonlóan Trumphoz „anti-diplomata, az Amerika az Első politika megvalósítója és valódi Trump-lojalista” – írja az FT. Ez utóbbi azért is fontos, mert az elnök nem tűri, ha nagy kérdésekben ellenvéleményt fogalmaznak meg vele szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×