eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még hetekig húzódhat a Trump-kormány felállása

Eddig mindössze két miniszter - a védelmi és a belbiztonsági - nyert szenátusi kinevezést Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének jelöltjei közül.

Jó néhány hétig elhúzódhat még a Trump-adminisztráció felállása – vélekedik a kinevezésekről Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

„Nyilván hozzájárul ehhez az is, hogy eléggé ellentmondásos jelöltjei vannak több pozícióra, például az energetikai vagy az oktatási miniszteri posztra. Nagyon sok a milliárdos, ezek kérdéseket vetnek fel, és feddhetetlenségi ügyek is felmerülnek. Ez egy elég hosszú politikai alkudozás lesz, és a demokraták minden lehetőséget meg akarnak majd ragadni, hogy a miniszterjelölteken keresztül támadják Trumpot” - véli a kutató.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága a hét elején döntött Rex Tillerson külügyminiszteri jelöléséről. Tillersonnak a voksoláson éppen csak sikerült többséget szereznie, ugyanis személyére a floridai republikánus szenátor, Marco Rubio csak az utolsó pillanatban mondott igent.

„Megkérik az árát. Tillerson kapcsán arról volt szó, hogy esetleg túlságosan baráti viszonyt ápol Oroszországgal. Van egy kitüntetése is Putyin elnöktől, bár azért azt meg kell hagyni, hogy ha az ember az olajbizniszben van benne, akkor előbb-utóbb az oroszokkal valamiféle üzletet kell kötnie, hiszen a földrajz ebből a szempontól eléggé meghatározó. Marco Rubio és John McCain voltak elsősorban a kritikusak, de úgy tűnik, hogy őket is sikerült meggyőzni” - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Ugrósdy Márton mindezek ellenére nem tartja valószínűnek, hogy akadjon olyan a jelöltek közt, aki végül nem kap többségi bizalmat.

„Csodálkoznék, ha valaki nem kapna többséget. Általában az a szokás, hogy ha valakinek teljesen esélytelen a helyzete, akkor inkább visszavonják a jelöltségét” - tette hozzá Ugrósdy Márton.

Ráadásul az amerikai szempontból két legfontosabb tárca – a Pentagon és a belbiztonsági minisztérium – élén már elfoglalta a helyét James Mattis és John Kelly volt tábornok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×