eur:
391.65
usd:
365.55
bux:
67308.57
2024. április 29. hétfő Péter

Eltűntek a madarak a kertekből

Eltűntek a madarak a kertekből, parkokból - az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett erről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez. A szervezet szóvivője azt mondja: ez normális jelenség. A költési időszak végeztével a lakóövezetekből az erdőkbe húzódnak a madarak; sok vándorló pedig ezekben a hetekben indul el délnek.

„Az elmúlt egy-két hétben a Madártani Egyesülethez több bejelentés is érkezett az ország számos pontjáról azzal kapcsolatban, hogy eltűntek a madarak, nem látnak az emberek rigókat, tengeliceket, csicsörkéket, és más madarat” - közölte Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, hogy szó sincs szokatlan természeti jelenségről, esetleg természetvédelmi problémáról, ez egy teljesen természetes jelenség.

„Az elmúlt hónapokban, április közepétől hozzászoktunk ahhoz a lakott területeken, hogy csicseregnek a madarak, etetik a fiókáikat, nagy a madárnyüzsgés az itatók körül is” - idézte fel.

„Augusztus elején azonban jelentős változás történik, mert ilyenkor több hónap után megváltozik a madarak viselkedése, gyakorlatilag véget ér a költési szezon” - tudatta Orbán Zoltán.

„Eddig ugyanis a madarak helyhez kötöttek, védik a saját területüket. Amikor azonban véget ér a második költés is, és kirepültek a fiókák – 10-15 nap múlva már önállóvá is válnak – általában nem csak a család fiataljai szélednek szét, hanem a tojó és a hím közötti párkapcsolat is felbomlik, és elkezdenek a madarak kóborolni, a vonuló fajok pedig elkezdenek felkészülni a vonulásra” - fejtette ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

„Így míg eddig koncentráltan voltak jelen a madarak, ilyenkor szétszélednek az országban. Ilyenkor még a lakott területen élő madarak is inkább kihúzódnak a külterületekre. Ezért ürülnek ki a kertek, az utcák, a parkok, emiatt tűnik úgy, hogy hiányoznak a madarak” - magyarázta Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, a közhiedelemmel ellentétben a madárvonulás nem egy néhány nap alatt, egy-két hét alatt lezajló jelenség. Mivel ősszel már a madarakat nem hajtja a költési időszak, sokkal jobban elhúzódik a vonulás, mint tavasszal, amikor a telelő területről hajtja a madarakat a szaporodási vágy. Tavasszal harmadannyi idő alatt repülnek vissza a fészkelőhelyre.

„Ebből következően az őszi vonulás nagyon elhúzódó jelenség: augusztustól október végéig, novemberig tart” - mondta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mit üzennek a főpolgármester-jelöltek gyalogos-kerékpáros-járműves viszonylatban?

Az elmúlt években számtalan konfliktus származott abból, hogy a gyalogosok, a futók és a kerékpárosok egymás testi épségét is veszélyeztetve közlekednek a főváros közútjain, parkjaiban vagy éppen a Margitszigeten. A lehetséges megoldási javaslatokról az InfoRádió kérdezte a főpolgármester-jelölteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 13:05
×
×
×
×