eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Brexit, Moody's, MSZP - a nap hírei

Az európai uniós kiválási folyamat mielőbbi elkezdését várja Londontól a közösség elődjének hat alapító tagországa. Negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-besorolásának kilátását a Moody's. Molnár Gyula lett az MSZP új elnöke.

Az európai uniós kiválási folyamat mielőbbi elkezdését várja Londontól a közösség elődjének számító Európai Gazdasági Közösség hat alapító tagországa. A belga, francia, holland, luxemburgi, német és olasz külügyminiszter azzal a céllal ült össze Berlinben, hogy eloszlassa az unió jövőjével összefüggő kétségeket, miután az Egyesült Királyság a csütörtöki referendumon a kilépés mellett döntött.

Nagy-Britanniában meghaladta a kétmilliót azoknak a száma, akik petícióban követelik újabb népszavazás kiírását az ország európai uniós tagságáról. A kezdeményezést a parlament petíciós bizottságának napirendre kell vennie. Közben 150 ezren csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amely azt indítványozza, hogy London váljon ki az Egyesült Királyságból, kiáltsa ki függetlenségét, és kérje felvételét az unióba.

Megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei - közölte a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon a kabinet rendkívüli ülése után elmondta: haladéktalanul tárgyalásokat kezd Brüsszellel arról, hogy miként lehetne megőrizni Skócia helyét az Európai Unióban. A brit uniós tagságról tartott népszavazáson a skóciai választók nagy többsége a bennmaradásra voksolt.

Nem tartja időszerűnek Írország egyesítését Észak-Írországgal az ír külügyminiszter. Charlie Flanagan az ország állampolgárainak elsőrendű érdekének nevezte a közös állam létrehozását, ugyanakkor hangsúlyozta: amíg Nagy-Britannia az Európai Unióból történő kilépésről tárgyal, egy erről szóló referendum csak megosztottságot váltana ki.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-besorolásának kilátását a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy a kilépést pártolók győzelmével végződött népszavazás után hosszasan elhúzódó bizonytalan időszak vár a brit gazdaságra.

Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió ereje, súlya csökken - így értékelte a brit uniós tagságról szóló népszavazás eredményét az Országgyűlés elnöke. Kövér László megjegyezte: az Egyesült Királyság és Magyarország, illetve a visegrádi négyek az unió jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben azonos álláspontot képviseltek.

Rendkívül komoly politikai veszteségnek nevezte a brit uniós kilépést a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia távozása alapvetően nem veszélyezteti az Európai Unió, illetve Magyarország gazdasági erejét.

Minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni az MSZP új elnöke. Molnár Gyula azt mondta: erős, szolidáris, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva. Az ellenzéki párt tisztújító kongresszusa a volt fővárosi elnököt Tóbiás József eddigi pártelnökkel szemben választotta meg a tisztségre.

A kormány szándéka szerint az őszi tanévkezdésre az iskolák már érezni fogják a változások kedvező hatását, és szeptemberben egy jobban működő rendszerben kezdődhet meg a tanítás - jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László a Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlésén a Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek átalakítására vagy a pedagógusképzés ügyére utalva azt mondta: lesznek olyan intézkedések, amelyeket nem lehet rövid idő alatt végrehajtani.

Két héten belül eldőlhet, hogy kik kerülnek az 58 tankerületi központ élére - írta a Magyar Idők. A lap az oktatási államtitkárságtól kapott információkra hivatkozva közölte: azokban a tankerületekben, ahol szükséges, a központ mellett kihelyezett irodát is működtet majd a fenntartó.

A kulturális ágazat egyik legfontosabb központi ünnepségének nevezte a Múzeumok éjszakáját a területért felelős államtitkár. Hoppál Péter a programsorozat országos megnyitóján Pécsett elmondta: az idei rendezvénysorozat az ország 400 intézményében több mint 2200 programmal várja a résztvevőket.

Belgiumban merényletre készülő feltételezett dzsihadistát vett őrizetbe a rendőrség. A belga RTL televízió úgy értesült, hogy a gyanúsított a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi magyar-belga meccsének közvetítése alatt tervezett terrortámadást végrehajtani.

Újabb melegrekord dőlt meg a fővárosban. Napközben 36,6 Celsius-fokot mértek az állatkert területén, ami több mint 3 fokkal melegebb, mint a 2007-ben rögzített eddigi legmagasabb érték. Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig adott ki hőségriasztást.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×