eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyarországon is minden negyedik táska hamis

Kisebb vihart kavart, hogy az Alibaba internetes portált felvette tagjai sorába a Nemzetközi Hamisításellenes Koalíció. Világmárkák vállalatai állítják, hogy a kínai online kereskedelmi portál ajánlatai között továbbra is rengeteg a hamisítvány.

A Gucci és a Michael Kors is kilépett a washingtoni székhelyű Nemzetközi Hamisításellenes Koalícióból azért, mert az felvette az Alibabát tagjai közé, holott a divatmárkák szerint a kínai online portál épp a hamis termékek eladásából profitál leginkább.

Tavaly több divatmárka vállalata, köztük a Gucci is, pert indított az Alibaba ellen New Yorkban, azzal, hogy tudatosan ösztönzi a hamis termékek megjelenését az oldalán, amelyből származik a gigaprofitja.

A kínai óriásvállalat szerint viszont felesleges pereskedés az egész, hiszen már 2013-ban együttműködött a hamisítás elleni testülettel, akkor több ezer eladót tiltottak ki az oldalról, és a terméklistáról is több tízezer terméket visszahívtak.

A tavalyi perindításkor Ni Liang, az Alibaba hamisítás elleni részlegének vezetője úgy nyilatkozott: mintegy 2 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak a hamisítvány kiszűrésére, és 100 millió dollárt költenek évente a próbavásárlásokra.

Szakértők azonban akkor is megjegyezték: igaz, hogy az Alibaba által működtetett oldalakon kevesebb lett a hamis termék, de még mindig rengeteg a hamisítvány.

A Guccit és társait úgy tűnik nem hatották meg ezek a kijelentések, ami érthető is, ha csak azt hozzátesszük, hogy leginkább amerikai és olasz márkákat másolnak, és legtöbb hamis áru Kínából jön.

Hogy mekkora probléma a hamisítás: világszerte 500 milliárd dollár értékűnek becsülik a hamis termékek kereskedelmét. A leggyakrabban hamisított termékek között vannak a cipők és a táskák, utóbbiról egy magyar adat: a magyar piacon minden negyedik táska és bőrönd hamis, ami éves szinten 16 milliárd forint forgalmi kiesést jelent a kereskedelemben itthon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×