eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhalasztják a haiti elnökválasztást

A pénteken kirobbant erőszakos tiltakozások miatt határozatlan időre elhalasztották Haitin az elnökválasztás vasárnapra tervezett második fordulóját.

Csütörtökön az ország leköszönő elnöke még arról beszélt, hogy a voksolást az ellenzéki tiltakozása ellenére megtartják. A második fordulót eredetileg már decemberben meg kellett volna tartani, de a mostanival együtt immár háromszor halasztották el.

Michel Martelly távozó államfő az alkotmány rendelkezései miatt nem maradhat posztján. A tavaly októberben tartott első forduló hivatalos eredményei szerint a regnáló elnök támogatását élvező Jovenel Moise csaknem 33 százaléknyi szavazatot kapott a Nyolcak Csoportja nevű ellenzéki szövetség vezetője, Jude Celestin 25 százaléknyi szavazatával szemben.

A választás körülményeit vizsgáló testület szerint ugyanakkor a voksolás alkalmával jelentős szabálytalanságok történtek, a választási bizottság szakszerűtlen munkát végzett a voksolás lebonyolítása során, és számos szabálytalanságot elnézett. Celestin nevetséges kutyakomédiának nevezte az első fordulót.

Jude Celestin hivatalosan nem lépett vissza, de a második forduló bojkottjára szólított fel a csalások miatt. Megfigyelők szerint a jogszabály egy kiskapuját kihasználva a pártok több ezer delegáltja többször szavazhatott.

Az elmúlt napokban a tiltakozók több autót felgyújtottak, kirakatokat is betörtek, illetve tűzharc is kialakult a rendőrök és a tüntetők között, valamint több helyen gumiabroncsokat gyújtottak lángra.

Az ellenzék azt követeli, hogy Michel Martelly távozzon a törvény által előírt időpontban, február 7-én, és álljon fel ideiglenes kormány, amely teljesen új elnökválasztást szervez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×