eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Újra járható a főút is a spielfeldi határátkelőnél

Újra megnyitották kedden a korábban a nagy számú migráns érkezése miatt lezárt 67-es számú főútvonalat a spielfeldi határátkelőnél a szlovén-osztrák határon - közölte internetes cikkében az ORF osztrák közszolgálati adó.

A forgalmat korábban a közeli A9-es autópálya felé terelték el. Kedden tíznapos tesztüzemre megnyitották a főútvonal két sávját a nappali órákra. Amennyiben a főút mellett felállított, a migránsokat terelő rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket, a határátkelő huzamosabb ideig is nyitva maradhat akár akkor is, ha újból nagyszámú menekült érkezik.

A rendőrség szerint az érkező menekültek nem fogják korlátozni a határátkelő forgalmát. Beléptetésük a most kiépülő rendszerben az autóforgalomtól elkülönítve zajlik - mondta el Leo Josefus rendőrségi szóvivő. Hozzátette, hogy a határellenőrzést mind a főútvonalon, mind a menekülteknél fenntartják.

Az osztrák hadsereg szerint a határkerítés kulcsfontosságú részeit már felhúzták. A tervezett 3,7 kilométer hosszú kerítésből 1,5 kilométernyi elkészült. Az építkezési munkálatok jelenleg a karácsonyi szabadságok miatt szünetelnek, várhatóan január 11-én folytatódnak.

A szóvivő szerint ennek ellenére a rendőrségnél teljes gőzzel folynak az előkészületek: útlevélolvasó készülékeket és számítógépeket helyeznek üzembe, illetve szoftverek tesztüzemét végzik. Az illetékes közlése szerint január közepétől indulhat a rendszer.

Vasárnap és hétfőn naponta 900 migráns érkezett az átkelőhöz, amelynél hónapokkal korábban még időnként több ezer menekült, illetve bevándorló torlódott fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×