eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az október 23-ai eseményekről tájékozódik az EU

A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődik Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében.

Friso Roscam Abbing elmondta: a dokumentumban Frattini felhívja a miniszter figyelmét arra, hogy különböző jelentések szerint a rendőrség esetleg túlzott erőszakot alkalmazott tüntetők ellen az elmúlt két hétben.

A biztos a témáról a kormány rendelkezésére álló információk átadására kéri a magyar felet, hogy válaszolhasson a hozzá érkezett kérésekre. Különösen érdeklődik azon vizsgálatok eredményei iránt, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben.

Az Európai Unió - és a bizottság e témáért felelős alelnöke - a levélben nagy jelentőséget tulajdonít az alapvető jogok tiszteletben tartásának, és úgy véli: nem véletlen, hogy európai parlamenti képviselők és a sajtó foglalkoztak ezzel a témával, és arra kérték Frattinit, a bizottság foglaljon állást az ügyről.

Frattini azt is jelezte: bízik a magyar kormányban, hogy mindent megtett és megtesz az emberi jogok teljes körű biztosítása érdekében.

A szóvivő elmondta: az Európai Bizottság azt várja, hogy a magyar hatóságok teljes körű együttműködést tanúsítanak Frattinivel, megadják a szükséges tájékoztatást, és tegyék lehetővé, hogy felelni tudjon a hozzá érkező kérdésekre.

A biztos nem szabott határidőt a válaszra, de mindenkinek az az érdeke, hogy az ügyben mielőbb tisztán lehessen látni - vélte Roscam Abbing.

Hozzátette mindazonáltal, hogy várhatóan a válaszok addig nem érkeznek meg Brüsszelbe, amíg a nemzeti vizsgálatok le nem zárulnak.

Az információkat kézhez vételük után a bizottság elemzi, és határoz arról, hogy szükséges-e "párbeszédet kezdeményeznie a magyar hatóságokkal" - mondta el a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×