eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Százmillió dolláros kockázati tőkelapot hoztak létre demenciakutatásra

Százmillió dolláros kockázati tőkealapot hozott létre a brit kormány, a világ vezetői gyógyszergyártói és a brit Alzheimer-kutató alapítvány a demencia (időskori elbutulás) megelőzésére és gyógyítására irányuló tudományos kutatások felgyorsítására.

A Global Dementia Discovery Fund a világ első kockázati tőkealapja, amely egyetlen, ma még gyógyíthatatlan betegségre összpontosít egy kormány és iparági képviselők - GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Pfizer és Biogen - részvételével.

A kezdeményezés, amelyet Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter jelentett be kedden az Egészségügyi Világszervezetnek a demenciáról Genfben folyó tanácskozásán, a G8 csoport 2013 decemberi londoni tanácskozásának következménye, amelyen a részt vevő államok célul tűzték ki, hogy 2025-ra megtalálják az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak hatékony gyógyítását.

A kockázati tőkealap ma már jellegzetes forrása nagykockázatú, korai stádiumban lévő élettani tudományos kutatások finanszírozásának, de az új alap az első, amely kizárólag a demenciára összpontosít.

A demencia világszerte mintegy 47 millió embert sújt, ám az előrejelzések szerint 2030-ra számuk megduplázódhat, 2050-re megháromszorozódhat a világ népességének öregedése miatt. Jelenleg évente a világgazdaságnak mintegy 604 milliárd dollárba kerül, amely összeg az egekbe szökhet hatékony gyógymód nélkül.

Az alapban részt vevő gyógyszergyárak valamennyien folytatnak kutatásokat az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak gyógyítására, ám az alap a kisebb biotechnológiai cégeket és más vállalkozásokat fogja megcélozni, amelyeknek nincs anyagi fedezetük a drága klinikai próbákra. Nyártól legalább 10 ilyen cég jut forrásokhoz az alapból - közölte Paul Stoffels, a Johnson and Johnson tudományos kutatásainak vezetője az AP amerikai hírügynökséggel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×